Näringslivschef Carina Kloek-Malmsten ser risker för allvarliga konsekvenser för näringslivet. Foto: Arkiv
Näringslivschef Carina Kloek-Malmsten ser risker för allvarliga konsekvenser för näringslivet. Foto: Arkiv

Nytt regeringsförslag kan slå ännu hårdare mot näringslivet

Ett nytt regeringsförslag kan betyda att museerna öppnas och offentliga tillställningar får lite mer publik. Samtidigt kan stora delar av näringslivet stängas ned för att begränsa smittspridningen.
– Det kommer att bli allvarliga konsekvenser för de småföretag som inte har några resurser kvar, säger Carina Kloek-Malmsten, näringslivschef i Mölndals stad.

ANNONS

– Situationen i Sverige är allvarlig och smittspridningen är hög. Vi ser med oro på utvecklingen och jag vill understryka att det är väldigt osäkert hur situationen kommer att utvecklas. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, sa socialminister Lena Hallengren (S), under en pressträff under onsdagen.

Tillsammans med kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade hon ett förslag till rejäla åtstramningar för att begränsa risken för en tredje våg. Förslaget består av flera olika delar. Bland annat innehåller det en möjlighet att stänga ned samtliga butiker, gallerior, idrottsanläggningar, gym, frisörsalonger med mera nationellt eller inom en region. Mataffärer, vårdcentraler och apotek som ligger i gallerior skulle vara undantagna och restauranger och serveringar skulle kunna ha öppet för avhämtning och leverans.

ANNONS

Nu ökar smittan igen – 228 nya fall

Lena Hallengren var noga med att detta, om förslaget går igenom, inte kommer att genomföras förrän smittläget försämrats så kraftigt att det bedöms som nödvändigt.

– Beskedet i dag är inte att vi stänger ner Sverige men vi skaffar oss möjligheter att vidta åtgärder.

Mycket allvarligt

Carina Kloek-Malmsten ser den delen av förslaget som mycket allvarligt.

– Det kommer att bli allvarliga konsekvenser för de småföretag som inte har några resurser kvar. Det är ett helt år vi pratar om nu. Luften går ur företagarna, säger hon.

Hon ser längden på restriktionerna som det avgörande för hur företagen ska överleva. Hur mycket ett totalt stopp skulle påverka har är så komplext att det är svårt att svara på.

– Men ett skärpt läge gör inte livet lättare för någon.

Efter nya lagen – Länsstyrelsen granskade gallerians butiker

En annan del av förslaget skulle ge kommuner möjlighet att begränsa tillträdet till vissa platser där det finns stor risk för trängsel, som parker och stränder. Den som bryter mot ett sådant förbud skulle behöva böta 2 000 kronor.

Vilka områden som kan vara aktuella i Mölndal är för tidigt att säga. Däremot har det bestämts att kommunstyrelsen, om det är juridiskt möjligt, fattar alla sådana beslut. Tanken är att det ska snabba på processen. Det är dock fortfarande oklart hur fort ett beslut om att till exempel stänga en badplats kan börja gälla.

– En kommunal föreskrift ska ju kungöras, det kan inte gälla omedelbart, säger stadsjurist Henriette de Maré.

Museer kan öppna

För museer och konsthallar föreslås att samma regler ska gälla som butikerna håller sig till i dag. Det skulle alltså betyda att de museer som håller stängt skulle kunna öppna för besökare under begränsade former, bland annat Mölndals stadsmuseum.

– Det är mycket positivt om museerna kan öppna upp igen och det finns en samsyn kring hur det ska gå till. Jag vet att det är efterlängtat i Mölndal, säger Annika Stedner, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Tufft år för kulturen: ”En viktig del av livet försvinner”

En del av förslaget handlar slutligen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär att olika regler för publikstorlek skulle gälla beroende på om de är ute eller inne, om det finns sittplatser eller exempelvis handlar om ett motionslopp.

Annika Stedner ser positivt också på detta.

– Då finns mer möjlighet att ta hänsyn till varje plats fysiska möjligheter, säger hon.

Förslaget är på remiss till den 26 februari.

Anna Mattisson

anna.mattisson@molndalsposten.se

ANNONS