Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Framtidsvisionen som publicerades i detaljplanen som vann laga kraft 2017. Bild: Ikea
Framtidsvisionen som publicerades i detaljplanen som vann laga kraft 2017. Bild: Ikea

Oklar framtid för köpcentrumet: ”Har hört av oss till Ikea för att få en tydligare tidplan”

Ikeas storslagna plan var tydlig. När det gamla varuhuset i Kållered rivs ska det ersättas av ett nytt, modernt köpcentrum. Men nu tycks projektets framtid vara mer oklar än någonsin.
– Vad jag än säger nu, så kommer det säkert inte bli så i slutändan, säger Susanne Koerfer på Ingka Centres.

Den 7 februari 2017 vann detaljplanen för Kållered köpstad laga kraft. Syftet var att göra Kållered köpstad till ett attraktivt och modernt handelsområde. Bland annat skulle ett nytt Ikea-varuhus byggas och även ett tillhörande köpcentrum.

2018 började det nya Ikea-varuhuset ta form och efter en uppskjuten process till följd av bland annat coronapandemin stod det nyligen klart att varuhuset ska öppna i slutet av september 2021.

Vad som händer med köpcentrumet verkar dock mycket oklart.

Susanne Koerfer, handelsplatsansvarig för Kållered på Ingka Centres, berättar att ambitionen är och har varit att öppna ett köpcentrum i anslutning till det nya varuhuset. Tanken är att det ska bli en blomstrande mötesplats där butiker och restauranger får samsas.

– Vi vill skapa en rolig mötesplats för människor. Det ska även finnas ett serviceutbud som gör livet lättare, berättar Susanne Koerfer.

Ingka Centres är Ikeakoncernens globala köpcentrumföretag. Affärsidén är att utveckla gallerior i direkt anslutning till Ikeavaruhus. Köpcentrumet i Kållered ska bli deras 45:e galleria. För sju år sedan var den mycket preliminära planen att det nya köpcentrumet skulle kunna invigas redan 2020. Men arbetet har dragit ut på tiden.

LÄS MER: Ikeas nya varuhus i Kållered förstärks med robotar

Kommer det att byggas ett köpcentrum?

– Det är vår ambition. Men jag kan inte svara på när det ska börja byggas eller när det öppnar. Vad jag än säger nu så kommer det säkert inte bli så i slutändan, säger Susanne Koerfer.

Hittills finns det många frågor och få svar. Susanne Koerfer berättar att tanken var att det nya Ikea-varuhuset skulle stå färdigt 2020. Sedan kom coronapandemin och grusade planerna. Det har även gjort att planerna för köpcentrumet tvingats att skjutas fram.

Susanne Koerfer arbetar som handelsplatsansvarig för Kållered på Ingka Centres. Hon beskriver att de just nu arbetar med att utforska och utveckla möjligheter för det framtida köpcentrumet. Bild: Privat
Susanne Koerfer arbetar som handelsplatsansvarig för Kållered på Ingka Centres. Hon beskriver att de just nu arbetar med att utforska och utveckla möjligheter för det framtida köpcentrumet. Bild: Privat

”Vi räknar med att det blir som planerat”

Marcus Claesson (L), kommunalråd, arbetade intensivt med detaljplanen mellan 2015–2017. Han hoppas att de kan dra igång med bygget av köpcentrumet snart.

– Jag hoppas att det ska bli klart så snabbt så möjligt. Jag vill såklart att de ska bygga så att det blir bra. Vi räknar med att det blir som planerat.

Han fortsätter:

– Det är synd att det på grund av pandemin har tagit tid. Köpcentrumet kommer bli bra för Kållered då det ökar servicemöjligheterna och skapar fler arbetsplatser. Samtidigt finns det fördelar med att inte hasta fram något. Det kan vara givande att överväga alternativa lösningar, säger Marcus Claesson.

Marcus Claesson arbetade länge med detaljplanen för Kållered köpstad. Bild: Emmy Jonsson
Marcus Claesson arbetade länge med detaljplanen för Kållered köpstad. Bild: Emmy Jonsson

LÄS MER: Ikea i Kållered ska inte användas som vaccineringslokal: ”Ett missförstånd”

Medborgare är nyfikna

Kristina Bodin, mark-och exploateringschef på stadsbyggnadsförvaltningen, berättar att många medborgare är nyfikna och har frågor om köpcentrumet.

– Vi får en del frågor om när det kommer öppna. Vi har hört av oss till Ikea för att få en tydligare tidsplan, nu vet vi inte riktigt vad vi ska svara, berättar Kristina Bodin, mark-och exploateringschef, stadsbyggnadsförvaltningen.

Hon konstaterar att rivningen av det gamla Ikea-varuhuset är en förutsättning för köpcentrumet.

LÄS MER: Kållereds Fåtöljindustri namngav möbler innan Ikea

– När vi gör en detaljplan möjliggör vi för en viss typ av byggnation. Men sen kan alltid oplanerade saker dyka upp. Det är fastighetsägaren som bestämmer i slutändan, säger Kristina Bodin.

Susanne Koerfer på Ingka Centres sammanfattar läget så här:

– Vi utforskar och utvecklar. Nästa steg är att komma fram till ett beslut. Jag kan inte säga så mycket mer nu, berättar Susanne Koerfer.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.