Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander om läget på bostadsmarknaden. Bild: Elvira Linderot
Fredrik Hofflander om läget på bostadsmarknaden. Bild: Elvira Linderot

Fredrik Hofflander: Om jag var 20 år i dag – då hade jag varit död på bostadsmarknaden

Frun och jag tog chansen och skrapade ihop till en liten kontantinsats för drygt 20 år sen. Det hade vi aldrig lyckats med på dagens bostadsmarknad.

Jag och frun var 20, unga, obekymrade och fast beslutna om att flytta ihop. Livet ett oskrivet blad, alla dörrar öppna, yrkeslivet knappt påbörjat.

Bostadsekonomi var inget som tyngde oss nämnvärt. Visst, vi hade inga miljoner på banken, inga rika föräldrar. Men möjligheterna tycktes betydligt fler än problemen.

LÄS MER: Bostadsboom i Mölndal – det här har byggts de senaste åren

Vi fastnade till slut för en bostadsrätt – på Hisingen av alla ställen. Inget extra, inte ens diskmaskin, definitivt ingen öppen planlösning, inget Poggenpohl-kök. Men ett tryggt HSB-emblem på fasaden och skogen precis utanför.

Prislappen fick oss visserligen att rygga tillbaka en smula: 170 000 kronor, prutat och klart. HUNDRASJUTTIO TUSEN. Vi skrapade ihop allt vad vi kunde av våra respektive sparpengar, studentpresenter och annat som kunde lägga grunden till en kontantinsats. Till slut kom vi upp i 68 000 kronor, exakt de 40 procent som banken krävde. Pust!

Vår nya granne, tant Ferm, grät nästan när vi berättade vad vi tvingats betala för lägenheten.

”Det kommer ni aldrig att få igen”, sa hon medlidsamt.

LÄS MER: Innerstaden fortsätter växa– hundratals lägenheter på gång

Varken vi eller tant Ferm hade förstås en aning om bostadsmarknaden snart skulle bli drängfull och aldrig nyktra till. Jag smygtittar lite på Hemnet och konstaterar att tvårummarna i den där bostadsrättsföreningen på Hisingen i dag går loss på i runda slängar två miljoner kronor.

Jag funderar ofta på hur frun och jag skulle ha gjort om vi var 20 år nu i stället för då. Skulle vi varit lika obekymrade, lika övertygade om att flytta ihop snarast möjligt, lika otyngda inför bostadsekonomi? Förmodligen inte.

Läs gärna Elvira Linderots mycket intressanta kartläggning av nybyggandet i Mölndal de senaste åren. Den visar att byggherrarna vridit sin produktion i riktning mot den kategori bostadsköpare som frun och jag kunde sorteras in i vid seklets början. Alltså: Massor av små lägenheter, mycket färre stora.

Men åtminstone jag kan inte låta bli att tänka på de väldigt många 20-åringar som aldrig får råd att köpa någon av de där bostäderna. Och inte lär de ha mycket lättare att slå till på gamla HSB-tvåor i Bosgården eller Kållered (eller på Hisingen!).

LÄS MER: Kållered och Lindome har fått stå tillbaka – nu är det upp till bevis

Jag kan inte heller låta bli att tänka på oss som mer eller mindre av en slump gjorde den där investeringen för länge sen och som nu lever livets glada dagar. Bland annat på grund av statens smått bisarra ränteavdrag. Som placerar pengar i handen på såna som frun och mig – och samtidigt effektivt ser till att höja 20-åringarnas redan mycket höga trösklar till den första bostaden.

Livet är faktiskt orättvist på riktigt ibland.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.