Orkester, varmkorv och poddsnack – så firades första maj i Mölndal

Strul med leverantören gjorde att första maj inte blev den familjefest som Socialdemokraterna hade hoppats på. Men vice ordförande Elpida Georgitsi tycker att de gjorde det bästa av situationen.
– Det känns bra i alla fall, som att det är god stämning, säger hon.

ANNONS
|

När Socialdemokraterna firar första maj i Mölndal har ambitionen sedan en tid tillbaka varit att ordna något av en folkfest, där de minsta får möjlighet att leka i hoppborg medan föräldrarna lyssnar på sakpolitik och sjunger röda sånger. Så var tanken också i år – men någonting hände.

På Mölndals torg står ingen hoppborg denna söndag klockan 11.30, bara samma vagn med korv och bröd som Vänsterpartiet hade på sitt firande timmen före.

– Det blev fel med vår leverantör, och det fick vi reda på i går. Då var det alldeles för sent att göra någonting åt det. Vi kompenserade med gratis korv i bröd till barnen, det var vad vi kunde lösa i sista minuten, säger vice ordförande Elpida Georgitsi, som är spindeln i nätet i dag och agerar konferencier, presentatör och talhållare.

ANNONS

Trots missförståndet tycker hon att det blev rätt god stämning.

– Det känns bra i alla fall. Jag försöker känna av lite från folket på torget vad jag får för bekräftelse, säger hon.

Inget ont om Stenungsund

Huvudtalare för S var riksdagsledamoten Aylin Fazelian, som bland annat berörde kriget i Ukraina och mäns våld mot kvinnor. Till Mölndals-Posten säger hon efteråt att hon ska lyssna på några av de andra talarnas framföranden för att sedan hasta vidare till Stenungsund.

Aylin Fazelian (S).
Aylin Fazelian (S). Bild: Tobias Holmgren

– Där ska jag faktiskt också hålla tal. Jag är ju distriktsordförande för partidistriktet och elva arbetarkommuner, så jag försöker att sprida mig lite. Men det var viktigt för mig att få inleda hemma.

Är det roligare här?

– Jag ska inte säga något illa om Stenungsund, men det är klart att det känns lite extra att få inleda dagen i Mölndal. Det är den kommun som mitt hjärta klappar mest för, säger Aylin Fazelian.

Poddsnack

Till Socialdemokraternas firande anslöt uppskattningsvis ett 70-tal åhörare. När Vänsterpartiet höll hov timmen före var det inför nära hälften så många. Partiet hade i år valt att prova ett nytt format, med tre panelmedlemmar i stället för individuella tal.

– Det här är ett test kan man säga. I stället för att bara prata rakt upp och ner ska vi ha sitcom, eller vad man kallar det för. Det blir någonting annorlunda, lite som en podcast. Vi för ett resonemang och så blir det inte lika uppstyrt som med stela tal, säger Jerker Halling, som representerar Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Har det varit ett problem tidigare?

– Nej, nej. Det är bara ett försök att göra det lite roligare.

Gästspel i Göteborg

I Mölndal blev det av sed inte något demonstrationståg som hos partikollegorna i Göteborg. Däremot skulle deltagarna åka in till grannstaden efteråt och gå med i göteborgarnas parad klockan 14.00.

– Det är därför vi börjar lite tidigare här. Vi gör det här först, sedan går vi till vår partilokal och äter ärtsoppa eller morotssoppa innan vi ger oss av.

Vad betyder första maj för er?

– Det är en gammal högtidsdag. Det är lite respekt som man känner för första maj över huvud taget. Det är respekt, och tradition, även om vi inte brukar bli så många här. I Mölndal blir vi i regel alltid mellan 30 och 50 personer, beroende på hur man räknar, säger Jerker Halling.

Mellan samtalspunkterna uppträdde blåsorkestern Göteborgskapellet med klassiker ur arbetarrörelsens sångbok. Socialdemokraterna valde i sin tur att ha en snäppet mer avskalad underhållning i form av trubaduren Rasmus Andersson.

LÄS MER:Äntligen valborgsbrasa igen – så firade Mölndalsborna in våren vid Stensjön

LÄS MER:Kvarnbygruppen ordnar en ”Kvarnival” 1 maj – blir musik och mat vid Götaforsliden

LÄS MER:Per Anderssons egen guide till Mölndal: ”Pirr i bröstet”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS