Ortopedklinikens vädjan: Lämna in era kryckor

Just nu råder det stor brist på kryckor på ortopedakuten i Mölndal. Orsaken är bland annat att de kryckor som lånas ut inte kommer tillbaka. Nu vädjar ortopedkliniken till allmänheten att lämna tillbaka till sina kryckor.
– Det finns en del kryckor ute i samhället som kan samlas in och återanvändas, säger Anders Jönsson, överläkare och processansvarig på ortopedakuten i Mölndal.

ANNONS
|

Under en längre tid har det varit brist på kryckor på ortopedkliniken i Mölndal. Bristen beror dels på att kryckorna som lånas ut aldrig återvänder och dels på ett omfattande leveransproblem som gör att kliniken inte kan få kryckorna levererade i den utsträckning de behöver.

LÄS MER:Hot på Sörgårdens äldreboende – kommunen sätter in väktare: ”Vidtagit adekvata åtgärder”

– Det finns en del kryckor där ute i samhället som man gärna får lämna tillbaka så vi kan återanvända dem, säger Anders Jönsson, överläkare och processansvarig på ortopedakuten i Mölndal.

Har ni varit tillräckligt tydliga med att kryckorna bara är till låns och ska lämnas tillbaka?

– Vi påtalar ju för patienten att kryckorna är till låns och att när man känner att man inte behöver dem längre så kan man lämna tillbaka dem, men vi har inte resurser till att jaga folk som inte lämnar tillbaka och därför blir det kanske att kryckorna aldrig återvänder.

ANNONS

Sinande tillgång – längre läketid

Parallellt med att kryckor som lånas ut inte hittar tillbaka så har ortopedkliniken märkt av en sinande tillgång när de försökt beställa fler kryckor hos leverantören.

– Det vi mötts av när vi försökt beställa fler kryckor är att de upphandlade leverantörerna restnoterat kryckor. De kan helt enkelt inte leverera i den utsträckning vi behöver, säger Anders Jönsson.

LÄS MER:Tonårskille åtalas – slog sönder säkerhetsdörr på Fagareds ungdomshem: ”Använde snöret och brunnen som en slägga”

Vad leveransproblemet beror på har Anders Jönsson ingen information om och personalen har heller inte fått någon prognos på hur länge problemen kommer att vara.

– Än så länge är förrådet inte helt slut. Vi kan erbjuda kryckor till patienter som behöver det men det är tunt. Att gå utan kryckor för tidigt kan bland annat leda till förlängd läkningstid och göra mer ont men det är framförallt svårt att hitta alternativ om kryckor inte skulle kunna erbjudas, säger Anders Jönsson.

LÄS MER:Lindomebo: ”Centrum är fruktansvärt fult som det är nu”

Hur går man tillväga för att lämna tillbaka kryckorna?

– Vi har ju öppet dygnet runt så det är bara att besöka oss på akuten så finns det personal här som kan ta hand om dem.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndal-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS