På Summer Hoops i Åby ordnas aktiviteter hela sommarlovet: ”Jag går hit varje dag”

På Åby näridrottsplats kan barn och unga spela basket, läsa böcker eller vara med på olika workshops och aktiviteter. Satsningen kallas för Summer Hoops och pågår till mitten av augusti.
– Vi skapar en trygg plats under sommaren, säger fritidsledaren Lina Eriksson.

ANNONS
|

Måndagen 18 juli var det invigning för satsningen Summer Hoops i Åby. Det är ett samarbete mellan bland annat Mölndals stad, Bonnierförlagen och Svenska basketbollförbundet.

– Summer Hoops har funnits i Biskopsgården tidigare och har varit så lyckat så nu ville staden testa det här i Mölndal. Det främjar både läsning och rörelse, eftersom det är fokus på böcker och basket. Sen händer det massa andra saker också, säger Lina Eriksson som är fritidsledare i Mölndals stad.

När Mölndals-Posten är på plats är det fredag och ett gäng barn och ungdomar är mitt uppe i en workshop med rapparen Mollgan. De får lära sig att rimma, skriva egna texter och pröva att framföra dem.

ANNONS

På området, som ligger vid Åby näridrottsplats, kan man också spela basket, sitta och läsa eller bara hänga med kompisar.

– Jag bor jättenära och vi har aldrig missat en dag här. Vi brukar sitta på puffarna, spela basket eller göra någon rolig aktivitet, säger 11-åriga Noah Liljendahl som är här med sin kompis Leo.

– Idag körde vi graffiti på plastväggen där, säger Noah och visar vad han har spraymålat.

Unga sommarjobbare

Fritidsledaren Lina Eriksson är glad över att de kan göra den här satsningen i Åby.

– Vi vill skapa fina sommarminnen. Alla åker inte iväg på sommaren och då är det viktigt att det finns saker att göra, säger hon.

Utöver några vuxna ledare är det feriejobbande ungdomar som håller i trådarna.

– Dagarna börjar med att vi plockar fram allting, sätter ut bokhyllor och gör i ordning. Sen tar vi hand om barnen som kommer hit och aktiverar dem, säger 17-åriga Aleena som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.

– Alla är inte med på aktiviteterna, utan vissa vill sitta och rita eller läsa till exempel, säger Alva Erlandsson.

Har det varit mycket folk här?

– Ja, första dagen var det mest men det kommer folk varje dag. Igår var det runt 30 personer här när vi hade grillkväll, säger Elin Björkquist.

Vad tycker ni om den här satsningen?

– Det är jättebra. Vissa kommer hit varje dag, och det finns något för alla att göra, säger Aleena.

Basketspelare på plats

När klockan närmar sig fem på eftermiddagen är det fler och fler som droppar in. 16-åriga Anja Pilipovic är med i föreningen Kvarnby basket – och jobbar också här under sommaren.

– Jag är här på kvällarna och så håller jag koll på basketturneringarna, säger hon innan hon går bort för att dela med sig av sina basketknep till besökarna.

På lördagen, 23 juli, blir det just basketturnering mellan 18 och 21. Nästa vecka ordnas allt från teaterworkshop till sagostund och fotbollsturnering på idrottsplatsen.

Summer Hoops håller på till och med 13 augusti och allt är gratis att vara med på. 11-åriga Noah Liljendahl tycker det är ett bra sätt att träffa både nya och gamla kompisar.

Kommer du fortsätta gå hit i sommar?

– Ja, lätt! säger han utan att tveka.

Summer Hoops i Åby

Vad: Projektet är ett samarbete mellan Mölndals stad, Bonnierförlagen, Svenska basketbollförbundet, Mölndalsbostäder och Husvärden. Summer Hoops pågår till och med 13 augusti och allt är gratis.

Var: Åby näridrottsplats i Mölndal, Katrinebergsgatan 6.

När: Aktiviteterna är igång måndag–fredag klockan 12–20, samt lördagar 15–21.

Utdrag ur programmet:

25/7: Serieteckning kl 16–18

26/7: Basketkul med mästarinnan Louise Noaksson, kl 17–18

27/7: Rörelse för de minsta, kl 15–15.30

28/7: Sagostund kl 14–15, pyssel 16–18

29/7: Prova på Budo med kampsportsklubben Shindo 13–15

30/7: Basketturnering kl 18–21

På Instagram och Facebook kan man se hela schemat och aktuella uppdateringar.

Instagram: SummerHoops_SWE

Facebook: SummerHoopsSWE

LÄS MER:Supervärmen kom till Mölndal – temperaturen steg över 30 grader: ”Underbart”

LÄS MER:Guide: Här är utflykterna du kan göra i Mölndal i sommar

ANNONS