Rasmus Paludan vill ordna koranbränning i Lindome.
Rasmus Paludan vill ordna koranbränning i Lindome. Bild: Christian Flodin

Paludan vill bränna koran utanför polischefs hem – i Lindome

Rasmus Paludan planerar att hålla nästa koranbränning på en adress i Hällesåker. Precis intill bor en polischef, som tidigare uttalat sig kritiskt mot den högerextrema politikerns metoder, något Expressen var först att rapportera om. Polisen har upprättat en anmälan om otillåten påverkan.

ANNONS
|

Rasmus Paludan har gjort sig känd som koranbrännare och har med sitt högerextrema parti Stram Kurs besökt ett flertal platser i Sverige under våren.

I dagarna meddelade partiet via sin Facebooksida att nästa koranbränning ska ske på en adress i Hällesåker på tisdagsmorgonen – precis i närheten av en polischefs hem, något Expressen var först att rapportera om.

Inget tillstånd

Partiet har inte sökt tillstånd för den planerade sammankomsten. Polisen har svarat med att upprätta en anmälan.

– Vi har upprättat en anmälan om otillåten påverkan via förgripelse mot tjänsteman, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg, till tidningen.

Kungörandet om en ny koranbränning i Hällesåker kommer efter att partiet menar att man fått avslag på ett flertal ansökningar om allmänna sammankomster.

ANNONS

– Vanligtvis blir det koranbränning i utsatta bostadsområden. Men polisen har nekat alla sex ställen jag har ansökt om för att Göteborgspolisen har stor respekt för islam men tycker att grundlagen ska i brasan. Så därför tyckte jag att det var en bra idé att göra det motsatta, att ha en koranbränning på de ställen där rika, vita svenskar bor som ofta tycker att det inte är några problem i Sverige för att de kan bo på ställen där det inte är problem, säger Rasmus Paludan till Expressen.

Hävdar slump

Polischefen som är bosatt i Hällesåker har tidigare uttalat sig när partiet fått avslag på sina ansökningar om att anordna koranbränningar. Men enligt Paludan själv är det en slump att nästa ”valmöte” är planerat i området.

– Om det stämmer att det bor en polischef där är det ju ganska säkert att hålla ett möte där, säger han till Expressen.

Vad är otillåten påverkan?

Otillåten påverkan omfattas av flera olika typer av handlingar. Trakasserier som är den vanligaste formen av otillåten påverkan är ofta inte straffbara och går ut på att hota en befattningshavare med subtila metoder.

Exempel på trakasserier:

• Okvädningsord

• Obehagliga samtal – såväl under arbetstid som privat.

• Olovliga anspelningar – till exempel genom hänvisning till den utsattes familj.

• Olovlig filmning och fotografering

Otillåten påverkan tar sig även uttryck i form av konkreta hot, genom våld eller handlingar som inte är en direkt påverkan eller genom otillbörliga erbjudanden.

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER:Mölndals seniorer rustar för strid – nu kräver de politisk makt: ”Prata med oss experter”

LÄS MER:Få kvinnor i Mölndals kommunala bolagsstyrelser: ”Kompetens är viktigast”

ANNONS