Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Måns Langhjelm
Bild: Måns Langhjelm

Martin Björklund: Pandemin – mer uthållig än intresset för padelsporten

När padelhajpen tog fart växte mina funderingar. Kan intresset verkligen hålla i sig? Nu ser vi resultatet. Två stora anläggningar i Lindome har tvingats stänga när utbudet kraftigt har överskridit efterfrågan, skriver Martin Björklund.

Minns ni vårvintern 2020? Coronaviruset kom in i vårt medvetande och lamslog en hel värld. Sjukvården, som sällan kunnat skryta med att ha för mycket resurser, gick mer på knäna än någonsin. Människor dog i sviterna när vaccin och rätt vårdinsatser ännu inte tagits fram, arbetsplatser avfolkades och världsekonomin hamnade i gungning.

50 personer var maxpublik på Scandinavium och Ullevi, äldre fick inte träffa någon och övriga tilläts umgås åtta åt gången. Varken barn eller gamla fick idrotta i grupp. Ett undantagstillstånd infördes. Det gällde allt och alla. Nästan.

För vissa undantag fanns från undantagstillståndet. Exempelvis att spela padel. Detta var på den tiden som många arbetade hemifrån och uppenbarligen hann ta en långlunch för att slänga in en padel på en och en halv timme.

Tider tog slut direkt

På något sätt var det en perfekt match. Inom loppet av några veckor kring 2020/21 massproducerades padelhallar. Tiderna var fullbokade sekunderna efter att de lagts ut på nätet. Alla skulle spela padel – trots att banhyran för en timme var betydligt högre än för exempelvis tennis och squash. Och det är på intet sätt billiga idrotter att utöva.

Men i takt med att pandemin avtagit och människor åter träffas på arbetsplatser och i studie- och möteslokaler verkar intresset för den hajpade sporten ha svalnat å det kraftigaste.

Hur kunde det bli så?

Bara i Lindome med 14 000 invånare fanns det fram till för några veckor sedan två stora padelhallar samt ytterligare en uthyrare av utomhusbanor. I dag har hallarna stängt. Något som kollegan Tobias Holmgren skriver om här. Samma öde till mötes verkar hallar på många orter gå mot, då efterfrågan i dagsläget inte är i närheten av utbudet.

Hur kunde det bli så?

För de investerare och intressenter som var tidigt ute med nybyggen fanns pengar och hämta. Allt fler frestades att investera i nya anläggningar. Seriösa, men också de som hoppades på snabba klipp.

För visst ville många av ett spel där de flesta lyckades slå bollen över nät – utan att kräva några större förkunskaper.

Och det var kul. Tyckte flera.

Åtminstone ett tag.

Väljer annat

För egen del har jag spelat padel vid två tillfällen utan att ens närma mig någon frälsning. I stället håller jag benhårt fast vid min och brödernas tennistimme. Andra verkar välja andra sporter, konserter, eller teater.

Enligt infektionsläkaren Magnus Gisslén lär vi få leva med coronaviruset under lång tid framöver. Tveksamt om padelsporten kommer att visa samma uthållighet.

LÄS OCKSÅ: Tuff framtid för Mölndals padelhallar

LÄS OCKSÅ: Mölndals-Postens Martin Björklund gråter ofta – till Eurovision, Charlotte Kalla och VM-krönikan

LÄS OCKSÅ: Jag klarade Gothenburg Triathlon – men var långt efter Emma Knyckare