Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Patricia hyllar kvinnan i bilder

Själva fotograferingen är en slags spa-upplevelse för de kvinnor som syns i fotoutställningen ”Hyllning till kvinnan i dig och i mig”, men bilderna väcker också andra känslor i lokalerna på Södra porten i Mölndal.

– Själva processen är en boost för de här kvinnorna på bilderna, för att lyfta dem, ett slag foto-spa. Det är ett sätt för dem att fortsätta sin personliga utveckling, säger Patricia Mellin, fotografen bakom utställningen, som fotograferat ett 40-tal kvinnor, varav 15 är med i utställningen.

Alla kvinnor på bilderna har tyg svept över kroppen och folk har reagerat på och ifrågasatt det, och att väcka känslor och få en debatt är precis vad Patricia vill.

– Det här är som Me too fast tvärtom. I min fotoutställning utgår man inifrån och påverkar sedan utåt. För kvinnor är det här ett arbete med sig själva och en väg till acceptans, att väcka en tanke hos kvinnor att kunna se att: ”jag är vacker”. Det är något alla måste jobba med, för det kommer inte av sig själv, säger hon.

Värsta fotomodellerna

Kvinnorna på bilderna är i olika åldrar, några tittar rakt in i kameran medan andra har låtit blicken vandra bort och deras uttryck är lika spridda som deras personligheter. En kvinna arbetar inom IT, en har drabbats av cancer och en kvinna har tidigare varit rallyförare. Till varje bild finns en historia, kvinnans egen.

– Jag vill att folk också ska se hur de uttryckt sig när jag träffat dem. Det konstnärliga för mig är hela bilden av kvinnan som jag lyfter fram, om hur de första gången framför kameran var tveksamma, till att vid tredje gången bli värsta fotomodellerna, säger Patricia Mellin.

Det är det naturliga gesterna hos kvinnorna hon vill fånga.

– Att fånga någon som drar handen genom håret, det blir jättefint på bild.

Stopp för kvinnor

Hon var färdigutbildad fotograf för fyra år sedan. Utställningen i Södra porten är en fortsättning av det projektarbete hon startade under utbildningen. De deltagande kvinnorna har mestadels själva hört av sig och frågat om de får vara med i projektet. Patricia menar att det är mycket påverkan – från kultur, traditioner och arbetsroller – som sätter stopp för kvinnor att vara sig själva.

– En del kvinnor är rädda för att vara glada, eftersom vissa människor uppfattar det som att kvinnorna flörtar. Jag vill få kvinnor att våga visa sin sensualism och våga vara kvinna, att våga vara den kvinna man vill vara, säger hon.

Hur tar man fram sin sensuella sida?

– Genom att vara sig själv, men det krävs mod. Är man van vid något är det inte lätt att plötsligt ändra sig. Det handlar om att vara naturlig, att ta fram det naturliga som fanns när vi var yngre innan vi förändrades efter andras förväntningar, säger Patricia Mellin.

Catrin Hansson

”Hyllning till kvinnan i dig och i mig”

Vad? En fotoutställning av fotografen och Mölndalsbon Patricia Mellin.

Var? Södra porten konferenshall  och i restaurang Södra porten, i Mölndal.

När? Öppet måndag och tisdag – kl 07.30 och 16.30 i konferenshallen, och kl 08.00 och 15.00 i restaurangen.