Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Patrik och Stella skrämmer bort vildsvinen från Balltorp

I snart en månad har Patrik Bohman och hunden Stella skrämt bort vildsvin från Balltorp. Fortfarande är det dock rejält uppbökat i gräsmattorna och många är oroade.
– Att grisarna är aggressiva är en myt man kan slå hål på hur många gånger som helst, säger Patrik.

– Här hos Plastmästar’n ser det helt ”wacko” ut. Det här är det värsta jag sett, säger Patrik Bohman och pekar på gräsmattan utanför företaget.

Eller på vad som är kvar av gräsmattan. I sitt nuvarande skick ser den mest ut som en ojämnt plöjd potatisåker.

Patrik Bohman har full koll på Balltorps vildsvinsdrabbade gräsytor. Han är jägare och patrullerar området med sina hundar nästan varje kväll att få bort svinen. Inte genom att skjuta dem utan med taktiken att skrämma in dem i skogen.

LÄS MER: Patrik återupptar kampen mot vildsvinen

En motorcykel stannar till vid de uppbrutna jordkokorna och Björn Elgeskog kliver av med hjälmen i famnen. Han bor i området och vill gärna prata grisar med Patrik.

– De har varit inne på lekplatsen bland huskropparna. Och huslängan närmast skogen har blivit uppbökad, säger han.

Rädda barn

Björn Elgeskog förklarar att han personligen inte har något emot vildsvinen, men de förstör mycket. Dessutom är hans barn rädda när de ska gå över kullen till och från skolan.

– Det är var och varannan vecka som de kommer kutande som om de vore jagade, säger han men förklarar samtidigt att det aldrig varit några riktiga grisar i hasorna på dem.

– Men kommer du mellan suggan och ungarna vetefan vad som kan hända.

Patrik Bohman ser ingen anledning till oro. Vildsvin är inte som björnar när det gäller ungar.

– Suggan brukar bara göra lockrop och så kommer kultingarna, säger han och förklarar att vildsvin generellt inte är farliga, även om många tror det.

Han har jagat vildsvin i 17 år, framförallt sådana som skadats. Under alla år har han attackerats tre gånger.

– Då har det varit skadade vildsvin som känt sig trängda av någon av mina hundar. Och jag har aldrig varit med om att en civilperson blivit skadad av viltsvin, säger han och tillägger att inte heller hundar skadas, med undantag av jakthundar.

LÄS MER: Misstänkt jaktbrott i Sandsjöbacka

Trots det kan han förstå att många är rädda. Vildsvin kan väga upp till 150 kilo och har skrämmande läten.

Jagar maskar

Längre bort på Ålegårdsgatan har det bökats utanför flera trädgårdshäckar. Stora hål gapar i gräsmattorna. En man och en kvinna på påskpromenad ler muntert när de passerar.

– Är ni ute och inspekterar våra husdjur? De är överallt, skämtar de.

Nu syns de borstiga husdjuren dock inte till. Patrik Bohman berättar att vildsvinen oftast kommer fram under kvällar, nätter och tidiga morgnar. Det är mat de är ute efter, mestadels maskar och baggar.

– Det börjar röra på sig nu i marken, säger han och förklarar att det finns fler småkryp runt trädgårdarna än i skogen.

– Men jag vet inte vad det är som gör att vildsvinen kommer just till Balltorp. Det måste vara en kombination av att det är bra med mat och gott om skydd, säger han och pekar på en hög med pinnar och kvistar där vildsvinen kan hitta lite extra värme.

Ska ha möte

I Balltorp har vildsvinen varit ett stort problem i ungefär en månad. Också 2019 var området hårt drabbat. Patrik Bohman avslöjar att kommunen ska ha ett möte i mitten av april för att diskutera hur de ska bli av med problemet. Han misstänker att det blir tal om att skjuta de grisar som slutat vara skygga.

För att få hela grupper att lämna området är det dock effektivare att skrämma dem, menar han. Nu när Patrik Bohman skrämt grisar i nästan en månad ser han allt färre.

– När hundarna förföljer vildsvinen stör de dem. Det är som för dig eller mig – ingen vill bo där de blir störda hela tiden.