Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Matilda Spetz
Arkivbild. Bild: Matilda Spetz

Pengaregn i veckan – nu betalas 26 miljarder ut i skatteåterbäring

Från och med i dag, tisdag, och veckan ut betalas 26 miljarder ut i skatteåterbäring. 2,8 miljoner personer i Sverige får dela på pengarna, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Det är från och med den 8 juni till den 11 juni som miljarderna betalas ut.

– I Mölndal handlar det om ungefär 19 000 personer som kan ha fått återbäring, om kommunen följer genomsnittet, men vi har inte detaljerad statistik på kommunnivå tyvärr, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

Men för att få sina pengar måste man ha ett bankkonto registrerat – och nästan 100 000 personer missar faktiskt veckans utbetalning på grund av att man inte angett ett.

– Om man inte har registrerat sitt mottagarkonto i tid kan man fortfarande göra det nu. Då loggar man in på Skatteverket.se. Det kan ta några dagar innan ens konto registreras, men man kan alltid begära ut en manuell utbetalning också och då få en utbetalningsavi.

LÄS MER: Så här gör du för att läsa Mölndals-Postens e-tidningar – tre gånger per vecka

Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket. Bild: Anders Ågren
Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket. Bild: Anders Ågren

Cirka 18,3 miljarder kronor delades ut i april

Den 3 maj var sista dagen för att skicka in deklarationen. Vissa fick dessutom sin utbetalning tidigare och det skedde i april. Då var det nästan 2,5 miljoner personer som fick dela på cirka 18,3 miljarder kronor.

– Vi kan se att den största återbäringen sker i juni. Det beror på att både personer som har gjort ändringar i deklarationen och de som godkänt sin deklaration efter 30 mars i de flesta fall får sin återbäring nu.

LÄS MER: Polis larmades till streetrace i natt

Därför får du inte din utbetalning

Om man inte får sin utbetalning nu i dagarna kan det bero på att deklarationen fastnat i Skatteverkets kontroll. Då kommer pengarna in på bankkontot i ett senare skede.

Men det kan också bero på att man är en av dem som har fått under 100 kronor i återbäring. Detta rör 850 000 personer i Sverige och för dessa ligger pengarna kvar på skattekontot till nästa år.

Nästa skattebesked kommer i augusti och det riktar sig främst till de som ska betala restskatt, som senast ska vara inne den 12 november 2021.

– Det som vi ser som en positiv trend är att fler personer som väljer att göra hela deklarationen vid det tillfället som man får hem den. Folk gör (sin deklaration) den tidigare och de skickar (betalar) även in restskatten i god tid, säger Alem Resulovic.

LÄS MER: Kaos på badplatsernas parkeringar: ”Kan innebära livsfara”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.