Pensionärerna ordnade kräftskiva på det nya trygghetsboendet

Nu är det biståndsbedömda trygghetsboendet på Terrakottagatan fullt. Sju personer har flyttat in och håller som bäst på att lära känna varandra. Tanken med boendet är att bryta social isolering.
– Det är många av oss som har suttit ensamma i stora lägenheter tidigare, säger Sture Bengtsson.

ANNONS
|

Det är onsdag eftermiddag och sju pensionärer har slagit sig ner vid det festliga bordet. Kräftor, räkor, bröd och aioli står framdukat och några har hällt upp snaps att skåla med.

– Det blir mycket fester framöver. Man får ta vara på de åren man har kvar, säger Sture Bengtsson.

Han är en av sju pensionärer som bor här nu, i ett biståndsbedömt trygghetsboende på Terrakottagatan.

Boendeformen

Biståndsbedömt trygghetsboende är en boendeform för äldre som behöver stöd och hjälp i boendet. De äldre får hemtjänst och sjukvård efter behov. Boendeformen hjälper också till att bryta isolering och främja hälsa. Genom att bo på ett trygghetsboende ska de äldre få en tryggare tillvaro och fler möjligheter till social gemenskap och aktiviteter.

För att få en plats på ett biståndsbedömt trygghetsboende måste man göra en ansökan till Mölndals stad och uppfylla vissa kriterier.

Boendeformen infördes i Mölndal hösten 2020, och den första pensionären flyttade in i januari 2021.

Källa: Mölndals stad

Ny boendeform

Biståndsbedömt trygghetsboende är en ny boendeform som ska hjälpa äldre att bryta social isolering och otrygghet. Förutom boendet på Terrakottagatan finns det även ett boende på Brattåsgården i Kållered.

– Idén är jättebra. Många av oss har varit väldigt ensamma tidigare, säger Sture Bengtsson.

ANNONS

Det finns sju lägenheter på Terrakottagatan och samtliga är nu uthyrda. På Brattåsgården finns det sex lägenheter, varav en är ledig.

LÄS MER:Medlemmar från hyllade 60-talsbandet The Spotnicks uppträdde på Hällesåkersgården

– Jag hoppas att det blir fler platser i framtiden, det skulle behövas, säger aktiveringspedagogen Martina Sundh.

Hon har en halvtidstjänst som hon delar mellan de två boendena. I hennes arbete ingår att ordna aktiviteter för de äldre, och hjälpa dem att bryta ensamhet och isolering.

– Vi träffas varje torsdag och har frågesport och dricker kaffe bland annat. Jag försöker alltid att se och uppmuntra det friska i människor, säger hon.

Blev en kräftskiva

När pensionärerna på Terrakottagatan ville ha en kräftskiva hjälpte Martina Sundh till att ordna det.

– Jag tycker det är väldigt bra här, och det blir bättre allt eftersom vi lär känna varandra. Det här är ju en bra träff för det, säger Astrid Reis Gustafson.

Hon har bott på trygghetsboendet sedan i mars.

– Jag kände mig ganska ensam tidigare, berättar hon.

Det är något hon delar med flera andra runt bordet. För att få en plats på trygghetsboendet måste man uppfylla vissa kriterier: bland annat ska man ha ett behov av hemtjänst och av att bryta social isolering.

LÄS MER:Larm om stora brister på Eklanda äldreboende

– För mig var det oerhört bekvämt att komma hit. Innan bodde jag på plan fyra med spiraltrappor. En gång trillade jag baklänges och fick åka ambulans till sjukhuset. Det fungerade inte att bo där, säger Viktoria Reinhage.

Hon beskriver trygghetsboendet som en station mittemellan ett vanligt hem och ett äldreboende. Pensionärerna får hjälp av hemtjänsten efter behov, men utöver det klarar de sig själva.

Kritisk till hyrorna

Sture Bengtsson fyller på snapsglasen och spelar munspel för sina grannar. Det är långt ifrån hur han hade det tidigare.

– Alla har sin historia till varför man är här. Min hustru dog för två år sedan och då blev det väldigt ensamt. Sen fick jag corona och låg i respirator, så jag hade det väldigt tufft. Min son såg ett reportage om det här i Mölndals-Posten och skickade in en ansökan, säger han.

LÄS MER:Första spadtaget för 480 nya lägenheter i Kållereds centrum

Han är dock kritisk till en sak med boendet: de höga hyrorna. Lägenheterna hyrs ut av Mölndalsbostäder och ligger, enligt Mölndals stads hemsida, på 7 000–11 000 kronor.

– Alla har inte råd att bo här. Det blir en social skillnad som inte är bra. Det sitter många i vår sits, som är ensamma och mår dåligt, som inte har den här möjligheten, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS