Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bianca Bergström, Emma Petersson, Astrid Fakt och Gina Nemet strejkade utanför Body shop i Möldal galleria.  Bild: Teo Kristjansson
Bianca Bergström, Emma Petersson, Astrid Fakt och Gina Nemet strejkade utanför Body shop i Möldal galleria. Bild: Teo Kristjansson

Personal i Mölndal galleria strejkar för kvinnors rättigheter

Prick klockan tre på torsdagen slutade personalen på Body shop att arbeta och ställde sig utanför affären med olika plakat. Samma aktion hände på flera butiker runt om i Sverige för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

Klockan tre under torsdagen ställde sig personal från Body shop utanför butiken med plakat för att upplysa besökare i gallerian om mäns våld mot kvinnor.

LÄS MER: Karin och Signe finns som stöd för Mölndals ungdomar

– Vi kvinnostrejkar utanför butiken tillsammans med personalstyrkan och de som vill ansluta, säger Bianca Bergström som är butiksansvarig på Body shop i Mölndal galleria.

”Aktivister på riktigt”

I affären är siffror uppsatta som liknar extraerbjudanden. Siffrorna är hämtade från Brottsförebyggande rådet och är en blinkning till Black friday där affärer sätter upp siffror som visar på rea.

LÄS MER: Muskelshoppen öppnar sin första fysiska butik – i Mölndal galleria

– Body shop har valt att inte ha någon Black friday utan vi belyser i stället de viktiga siffrorna som att 23 procent av unga tjejer i Sverige har utsatts för våld i relationer eller att 44 procent har utsatts för sexuellt våld i en relation.

Är inte detta bara ett PR-trick?

– Absolut inte, nej nej nej. Ska vi dra allt vi har gjort för att stoppa djurförsök, som också är en stor fråga hos Body shop, så har det verkligen gjort skillnad. Vi fick in hur många namn som helst med vår namninsamling som sedan skickades vidare till EU så vi är aktivister på riktigt.

Hoppas på förändring

Med aktionen hoppas Bianca och hennes kollegor få uppmärksamhet och att de som går förbi får sig en ögonöppnare.

– Det kan vara att någon får veta att den inte är ensam om man råkar ut för det (våld) eller att man ska tänka till om man är riktigt arg någon gång eller vad som helst som kan förändra för framtiden.

LÄS MER: Goda gärningen resulterade i 20 pizzor till förskolepersonalen i Rävekärr

Affären släcktes ner under tiden som personalen strejkade men skulle någon gå förbi och vilja handla skulle de få pausa i strejken.

– Vi kommer såklart erbjuda hjälp men själva tanken är att stå utanför butiken och att kunderna i stället ansluter och handlar efteråt, säger Bianca Bergström.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.