Det var en cyberattack som slog ut trygghetslarmens funktion inom hemtjänsten i 150 svenska kommuner.
Det var en cyberattack som slog ut trygghetslarmens funktion inom hemtjänsten i 150 svenska kommuner. Bild: Edith Camilla Svensson/arkiv

Personuppgifter kan ha stulits när trygghetslarmen låg nere

En cyberattack ledde under torsdagen till att kommunens trygghetslarm inte fungerade. Nu uppger leverantören att personuppgifter kan ha stulits under intrånget.

ANNONS
|

Kommunens leverantör Careium drabbades av en it-attack som ledde till att signalen från trygghetslarmen inte kom fram. Totalt drabbades cirka 150 kommuner i landet som använder leverantören.

– När vi upptäckte att det var något fel på vårt system agerade vi snabbt för att blockera eventuella externa från våra system. Så småningom under utredningen förstod vi att det rörde sig om en cyberattack, säger Careiums vd och koncernchef Maria Khorsand.

Problemet hos leverantören började under natten till torsdagen och pågick till 18:30 på kvällen. När larmen låg nere sökte hemtjänsten dem med trygghetslarm genom telefon och tillsynsbesök.

Personuppgifter kan ha stulits

Efter fortsatt utredning har Careium meddelat de drabbade kommunerna att personuppgifter kan ha stulits under it-attacken, vilket P4 Kronoberg var först att rapportera om. Vem som ligger bakom intrånget är okänt.

ANNONS

– I och med att det var en kort period då en utomstående kunde vara i våra system har vi meddelat våra kunder. Vi bistår fortsatt våra kunder, kommunerna, med vidare information när vi vet mer om incidenten. Det finns inga uppgifter om att något har läckt utan det är en säkerhetsåtgärd, säger Maria Khorsand.

ANNONS