Efter ett utbrott inom hemtjänsten i Mölndal ska nu ett stort antal brukare och personal snabbt testas.
Efter ett utbrott inom hemtjänsten i Mölndal ska nu ett stort antal brukare och personal snabbt testas. Bild: Bosse Åström

Plötsligt coronautbrott inom hemtjänsten – stor pågående insats

Under fredagsmorgonen inleddes en omfattande smittspårningsinsats i ett av Mölndals hemtjänstområden efter att flera brukare och personal bekräftats smittade av covid-19. Upp till 100 personer testades – på tre timmar.

ANNONS
|

Det var efter att en brukare inom hemtjänsten i Mölndals centrum utvecklat symptom som testning genomfördes enligt rutinerna. När provsvaret kom tillbaka positivt för covid-19 inleddes en omfattande smittspårning.

Enligt Karin Blomqvist, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska kopplades även smittskyddet i Västra Götaland in omgående.

– Vi har nu varit smittfria i nästan fyra veckor i alla våra verksamheter, några har haft symptom men då har provsvaren varit negativa, säger Karin Blomqvist.

LÄS MER:Man åtalas efter bråk om coronaavstånd i kassakön på Lidl

Inledningsvis testades alla som varit i kontakt med den smittade brukaren. Det visade sig då att flera i personalen och andra brukare på samma enhet bar på covid-19.

ANNONS

Under fredagen togs därför beslutet att ytterligare 100 personer skulle inkluderas i en masstestning som skulle genomföras omedelbart.

– Nu agerar vi väldigt snabbt på det här. Det är svårt att hantera testningen när verksamheten är utspridd ute på stadens gator. Vi åker nu hem till var och en och genomföra testerna, vilket är en utmaning att hinna med på en fredagsförmiddag, säger Karin Blomqvist.

Många samarbetar för smittspårning

Inom ett spann på runt tre timmar under fredagsförmiddagen skickas därför en stor mängd extrapersonal ut till enheterna för att hinna med allt. Personal in från både kommunal hälso- och sjukvård, hemtjänst och vårdcentraler kallades in från både ledighet och semester för att kunna hjälpa till.

– Jag vet inte en exakt siffra men det rör sig kanske om runt 15 personer. Det känns väldigt bra att så många ställer upp och hjälper till med så kort varsel, säger Karin Blomqvist.

Många har kallats in från ledighet och semester och andra har fått prioritera om bland dagens andra arbetsuppgifter. Målet är att hinna testa alla innan lunchtid på fredagen så att de hinner köras till laboratoriet för analys i tid.

– Vi vill inte missa någon och är generösa med provtagningen. Det är viktigt att ingen ramlar mellan stolarna för vi vill så snart som möjligt komma tillbaka till nolläget här nu, säger Karin Blomqvist.

LÄS MER:Snabbtesterna kostar miljoner: ”Kan inte värdera människoliv”

En lömsk sjukdom

Hittills har hon inte fått rapporter om att någon ska ha blivit allvarligt sjuk. Personal som testat positivt stannar hemma.

– Bland brukarna har bland annat en åkt till sjukhus för en annan diagnos men fick senare smittan bekräftad, säger Karin Blomqvist.

Karin Blomqvist är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndal. Under fredagen arbetade hon intensivt med smittspårningen på en av kommunens hemtjänstverksamheter.
Karin Blomqvist är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndal. Under fredagen arbetade hon intensivt med smittspårningen på en av kommunens hemtjänstverksamheter. Bild: Privat

Hon betonar att covid-19 är en lömsk sjukdom där man kan vara smittbärare trots att man inte har några symptom. Något hon också menar är fallet bland de som redan hunnit vaccineras.

– Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom men man kan fortfarande bära på viruset och riskera att föra över det till andra. Därför är det så oerhört viktigt att vi inte släpper på smittskyddsrutinerna utan ser till att fortsätta att vara så duktiga som vi har varit hittills, trots att många nu är trötta, säger hon.

Vaccinering ingen garanti för smitta

Alla i personalen har erbjudits vaccin men det har också varit frivilligt att ta det eller ej. Bland brukarna har de som har hemsjukvård vaccinerats medan de som har hemtjänst och är över 80 år just nu rings in till vaccinering kontinuerligt i relation till hur mycket vaccin som finns tillgängligt.

LÄS MER:Snabbtest för corona kan införas i skolorna: ”Avvaktar beslut”

Under fredagsmorgonen uppdaterades personalen i gällande hygienrutiner och tills provsvaren kommer från masstestningen arbetar de aktivt med att fräscha upp kunskaperna.

– De är en färskvara. Sedan andra vågen jobbar vi med hygienkörkort för personalen och vi behöver hela tiden påminna varandra och oss själva, säger Karin Blomqvist.

Provsvaren hoppas hon dyker upp så snart som möjligt.

– Under tiden jobbar vi nu strikt med rutinerna och är uppmärksamma på om brukarna har minsta lilla symptom som hosta eller snuva. Allt måste uppmärksammas, säger hon.

”Vi kan inte sänka garden”

Eva Klang Vänerklint, chef för vård- och omsorgsförvaltningen ser också allvarligt på situationen.

– Utbrottet visar att vi inte kan sänka garden det minsta, även om många nu är vaccinerade. Vi måste fortsätta med snabbtester och skyddsutrustning i vårdnära arbete och vi måste hålla distans till varandra både på jobbet och på fritiden, säger Eva Klang Vänerklint i ett pressmeddelande.

Under tisdagen, fyra dagar efter utbrottet hade provresultaten fortfarande inte kommit tillbaka.

ANNONS