Tjänsten offentligajobb.se fungerar igen.
Tjänsten offentligajobb.se fungerar igen. Bild: Skärmdump

Plattformen Lediga jobb fungerar igen

Förra veckan drabbades flera jobbrelaterade tjänster av driftstörningar på grund av en misstänkt cyberattack. Den drabbade leverantören Visma uppger under tisdagen att deras system är igång igen.

ANNONS
|

Visma kan på tisdagen bekräfta att deras rekryteringssystem fungerar igen, vilket innebär att flera offentliga jobbportaler som köper tjänsten, som offentligajobb.se exempelvis, är i drift igen.

Visma Recruit, som systemet heter, drabbades under förra veckan av en driftstörning som gjorde att tjänsten låg nere. Företagets kommunikatör Malin Carlson kan nu bekräfta att det rörde sig om en cyberattack, vilket misstänktes redan förra veckan.

– Enligt den incidentrapport som vi fått drabbades Iver, som tillhandahåller dataservrarna, av en ransomware-attack. Men det ska ha varit en så kallad drive by-attack, det vill säga att den inte var riktad mot Iver i första hand.

ANNONS

– Vad vi kan säga från vår sida är att ingen data har läckt, tillägger hon.

Iver fortsatt förtegna

Trots att Visma själva och ett antal kommuner går ut med att driftstörningarna är åtgärdade under tisdagen är Iver själva fortsatt fåordiga i sin kommunikation utåt.

Företagets säkerhetsansvarige, Jesper Bromé, kan varken säga om problemet är åtgärdat, vilka kunder som har drabbats eller vilken sorts attack det rör sig om.

– Men hänsyn till oss och våra kunders säkerhet kan vi inte säga vad det är för typ av attack eller vilka kunder som är drabbade, men vi kan säga att det är begränsad omfattning.

Har data läckt i samband med attacken?

– Alla cyberattacker riskerar att innebära dataförluster, men det är något vi utreder sedan detta kom till vår kännedom.

Har ni polisanmält detta?

– Ja, vi polisanmäler alltid om vi misstänker att det begåtts ett brott.

Kandidater får söka på nytt

Både Mölndals kommun och Marks kommun uppger på sin hemsida att deras tjänster för att söka jobb är aktiva och tillgängliga igen.

Kommunerna uppger dock att dissa kandidater får söka tjänsterna igen. Dessutom kan aktiva sökande räkna med att rekryteringsprocessen tar längre tid då kommunerna inte hade tillgång till systemet under perioden som driftstörningen pågick. Därför ska annonseringstiden i nuläget förlängas med en vecka.

ANNONS