Polisen gick i helgen ut med ”tafsardagen”, en utmaning i sociala medier där skolelever utmanas tafsa på tjejer och sedan sprida klipp på övergreppen i sociala medier. Varningen har mötts av kritik på grund av bristen på källor.
Polisen gick i helgen ut med ”tafsardagen”, en utmaning i sociala medier där skolelever utmanas tafsa på tjejer och sedan sprida klipp på övergreppen i sociala medier. Varningen har mötts av kritik på grund av bristen på källor. Bild: Stig Hedstrom

Polisen självkritisk gällande ”tafsardagen”: ”Vi skulle varit tydligare”

Polisen gick ut i sociala medier och varnade för ett internetfenomen som de kallade ”tafsardagen” – och möttes sedan av kritik från flera håll. Nu är man självkritisk kring kommunikationen gällande den påstådda utmaningen i sociala medier.
– Vi skulle kanske vara tydligare med att källan inte var solklar, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på Polisens nationella operativa avdelning, Noa, till SVT.

ANNONS
|

Via sociala medier gick polisen ut med en varning för något de kallade ”tafsardagen”, en utmaning i sociala medier där killar utmanas att tafsa på tjejer.

I polisens varning gick det bland annat att läsa att ”just nu utmanas killar att tafsa på tjejer i skolan och sedan sprida film på övergreppet.”

På sin Facebook och Instagram skev även polisen att ”tafsardagen” skulle vara planerad till någon gång i närtid. Det vanligaste datumet som har cirkulerat skulle vara den 15 april.

LÄS MER:Polisen varnar allmänheten för ”Tafsardagen”

Källkritikexperten: ”Inte sett ett enda fall”

Varningen har dock mötts av kritik från flera olika håll, på grund av bristen på källor. Bland annat från källkritikexperten Jack Werner.

ANNONS

– Vi har inte sett ett enda fall av en primärkälla, alltså den faktiska uppmaningen i sig, säger Jack Werner, som är medgrundare till Källkritikbyrån, till SVT.

Även plattformen Tiktok – där utmaningen uppgavs ha spridits – har uttalat sig och menar att de inte sett några tecken på att någon sådan uppmaning synts till i deras innehåll.

”Vi har inte hittat några videos relaterade till denna fråga på vår plattform, men vårt säkerhetsteam fortsätter som alltid att hålla uppsikt och ta bort innehåll som strider mot våra policies”, skriver Tiktoks Sverige-avdelning i ett mejl till SR.

Polisen självkritiska

Trots detta gick alltså polisen ut med information och nu är man självkritisk till inläggen.

– Vi skulle kanske vara tydligare med att källan inte var solklar, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på Polisens nationella operativa avdelning, Noa, till SVT.

Larsson menar att polisen fått information från skolor, där elever berättat att de uppmanats att genomföra utmaningen. Informationen som gick ut från polisen var i förebyggande syfte, menar hon.

– Vi tyckte det var viktigt att berätta om att det här faktiskt händer på nätet och att vuxna och föräldrar vet om att sådana här utmaningar kommer hela tiden, säger Lena Larsson.

ANNONS