Det är både lång kö till de passen och de provisoriska passen. Polisen anställer fler för att få bukt med problemen.
Det är både lång kö till de passen och de provisoriska passen. Polisen anställer fler för att få bukt med problemen. Bild: Johan Hallberg

Polisen släpper fler passtider i Mölndal

Trycket på passtider hos polisen är högt och den som vill boka en tid kan behöva vänta flera månader. Men med start denna vecka kommer polisen att släppa fler – i både Mölndal och Göteborg.
– Mitt tips är att kontinuerligt gå in och titta om vi har nya tider, säger Magnus Åberg, kanslichef på polisen i Storgöteborg.

ANNONS

Kort sagt och förenklat beror passproblemen till stor del på att människor avstod att skaffa pass under den pågående pandemin.

– Vi har en ganska stor utmaning i hela utredningsverksamheten. I och med att pandemin tog slut ville fler ansöka om pass och ansökningarna tredubblades i jämförelse med en vanlig säsong, säger Magnus Åberg, kanslichef på polisen i Storgöteborg.

Tidigare i vår upprättades en nationell särskild händelse på grund av situationen.

”Tar tid att anställa passpersonal”

För att lösa problemen påbörjade polisen en rekrytering av ny extern personal till passexpeditionerna. Men det tar tid att anställa.

– Vi har kunnat rekrytera in ett antal resurser. Till dess är det är nyexaminerade polisassistenter som kommer att jobba med detta. Vem som helst får inte utfärda pass. Det krävs utbildningar och därför tar det tid att anställa, säger Magnus Åberg.

Då utökas passtiderna

Tanken är att från och med denna vecka, vecka 16, utöka passtiderna i både Mölndal och Göteborg.

– Det man kommer att märka av nu är att vi kommer ha lite extra öppet. Men vår målsättning är att en bit in i maj kunna ha kvällsöppet på vardagar och öppet dagtid på helger, säger Magnus Åberg och fortsätter:

– Vi räknar med att komma ner på rimliga väntetider. Inte som det är nu. Det kommer inte att vara över till sommaren, men vi kommer att ha betalt av en avsevärd del av passkulden.

Bank-id ska motverka passrobotar

En annan åtgärd är även att man framöver, från 19 april, kommer att behöva boka sin passtid med personnummer och e-legitimation, som till exempel bank-id.

– Vi vill säkerställa att så många passtider som möjligt tillhandahålls. Detta är för att motverka robotar som massbokar tider.

Hur gör man då för att få en passtid?

– Mitt tips är att kontinuerligt gå in och titta på vår hemsida (polisen.se/pass) om vi har nya tider. Fler tider kommer läggas ut ju närmare vi kommer sommaren.

Passexpeditionerna i Alingsås, Varberg och Åmål utökar även sina tider.

LÄS MER:Fall av ehec på Känguruns förskola i Mölndal

LÄS MER:Bygg billigare hemma – här är snickarens bästa tips

LÄS MER:Mölndalsbornas tips: Så slipper du evighetskön för att boka nytt pass

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS