"Du har en halv sekund på dig att avgöra om vapnet är äkta eller inte", säger Joakim Simonsson, operativ samordnare polisen Storgöteborg syd.
Foto: SIG Sauer (vä polisens tjänstevapen)/Getty Images (hö luftpistol)
"Du har en halv sekund på dig att avgöra om vapnet är äkta eller inte", säger Joakim Simonsson, operativ samordnare polisen Storgöteborg syd. Foto: SIG Sauer (vä polisens tjänstevapen)/Getty Images (hö luftpistol) Bild: Catrin Hansson

Polisen: "Tänk om vi behövt skjuta killen"

En mantelrörelse med ett vapen – äkta eller inte – i händerna på en 15-årig kille och läget blir allvarligt. Det hände i centrala Mölndal i lördags.
– Jag vill att folk ska förstå hur farligt det här kan bli, det kan bli att vi skjuter verkanseld, säger Joakim Simonsson, polisen Storgöteborg syd.

ANNONS
|

Det var vid 16.30-tiden i lördags som fotpatrullerade polis fick syn på en kille på Mölndals bro som plockade fram ett vapen och gjorde en mantelrörelse. Polispatrullen beordrade de två killarna på platsen att visa sina händer, men killen med vapnet släppte det inte utan höll kvar vapnet i handen och polisen kommenderade ner killarna på marken.

– Patrullen ser då att det är en soft air-gun, de ser ut som våra pistoler. De här unga killarna fattar inte hur nära det är, de tror att de leker, men polisen har en halv sekund på sig att bestämma om vapnet är äkta eller inte. Och att då göra en mantalsrörelse är inte smart, säger Joakim Simonsson, operativ samordnare på polisen Storgöteborg syd.

ANNONS

– Det är jättefarligt. Tänk om vi behövt skjuta den här killen, om han riktat vapnet mot sin kompis eller mot oss. Nu var det en soft air-gun och han säger att han bara på skojar, men för oss är det allvar, säger han.

Killen med vapnet visade sig vara 15 år och kompisen, som bar kniv, var 13 år. Polisen kontaktade direkt killarnas vårdnadshavare och socialtjänsten kopplades in.

– Det är inte alls vanligt att så här unga personer springer runt med soft air-guns, men det händer. Det är okunskap och brist på konsekvenstänk, säger Joakim Simonsson, och vill varna för beteendet.

– Lägger man vårt vapen jämte en soft air-gun är det oerhört svårt att se skillnad. Polisen får alltid utgå från att det är allvar. Tänk dig själv, du skulle bli lika rädd, för du vet inte om vapnet är äkta eller inte.

Joakim Simonsson säger att det är vanligare med soft air-guns ute i samhället än vad allmänheten tror och att polisen då och då stöter på personer som går runt med soft air-guns, exempelvis i byxlinningen, och oftast är det vuxna som vill skrämmas.

Han har som polis stött på soft air-guns i två situationer med unga personer, som båda slutade väl – ena gången sköt skolbarn på varandra med plastpistoler och de bar masker, samtidigt som det pågick ett gängkrig i området, och andra gången bar en pojke den i byxlinningen.

– Soft air-gun ska användas i idrott, på en skjutbana, inte ute bland folk. De är inte förbjudna, men att ha ett på allmän plats när man är under 18 år och att hota folk, det är förbjudet, säger Joakim Simonsson.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS