Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idén om att göra om Sörgårdens äldreboende till ett trygghetsboende har väckt stark kritik. Bild: Magnus Nilsson
Idén om att göra om Sörgårdens äldreboende till ett trygghetsboende har väckt stark kritik. Bild: Magnus Nilsson

Politikern vägrar möta anhöriga för att prata om Sörgården: ”Engagera er i ett parti”

Idén om att göra om Sörgårdens äldreboende till ett trygghetsboende har väckt stark kritik. Flera anhöriga vill träffa politikerna och ge sin syn på saken innan det tas ett beslut. Men Göran Isacsson (M) har nobbat inviten.
– Vill ni vara med och påverka äldreomsorgen och andra frågor i staden hoppas jag att ni vill engagera er i något av de politiska partierna, skriver han i ett mejlsvar till de anhöriga.

Mölndals-Posten har tidigare berättat om förslaget att göra om Sörgårdens äldreboende till ett biståndsbedömt trygghetsboende. Det är en boendeform för äldre som är ensamma, men som inte är tillräckligt sjuka för att få plats på ett äldreboende.

31 mars är tanken att politikerna i vård- och omsorgsnämnden ska ta ställning till förslaget. Om det blir verklighet kommer de äldre som i dag bor på Sörgården tvingas flytta till andra äldreboenden. Det här har väckt stark kritik bland anhöriga.

– Min mamma är 94 år och djupt oroad över det som sker. Det skapar en stor otrygghet i hennes tillvaro, säger Peter Norrman som har engagerat sig i frågan.

Tillsammans med flera andra anhöriga har han föreslagit ett möte där politikerna i vård- och omsorgsnämnden får träffa anhöriga och boende innan beslutet tas. I en mejltråd diskuteras detta, samtidigt som de anhöriga ställer flera frågor till politikerna. Men när Göran Isacsson (M) svarar blir det ett nej.

”Tack för ditt mejl med dina och andras synpunkter som jag fått via mejl och telefon. Vi tar till oss dessa inför vårt beslut om Sörgården. Vi kommer inte att ha något gemensamt möte med er inför beslutet”, skriver Göran Isacsson i mejlet som fortsätter:

”Jag uppskattar ert engagemang för äldreomsorgen i Mölndal. Vill ni vara med och påverka den och andra frågor i staden hoppas jag att ni vill engagera er i något av de politiska partier som finns representerade i Mölndals fullmäktige. Jag är övertygad att alla åtta partier välkomnar nya medlemmar.”

Inte nöjd med svaret

Peter Norrman, och flera andra personer, har reagerat på mejlsvaret.

– Det känns som en viss brist på empati, förståelse och intresse för det uppdrag han har. Jag förstår inte hur man kan reagera på det sättet. Vi har också ställt ett stort antal andra frågor som överhuvudtaget inte kommenteras, säger han.

När Mölndals-Posten pratar med Göran Isacsson förklarar han varför han tackade nej till ett större möte med anhöriga och boende.

Göran Isacsson (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Bild: Emmy Jonsson
Göran Isacsson (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Bild: Emmy Jonsson

– Vi har fått in väldigt många synpunkter, även via telefon, och tar naturligtvis till oss av den oro som finns. Det pågår diskussioner inom och mellan partierna nu för att se vilken väg vi ska ta framåt. Anhöriga har kontakt med flera politiska partier, så det pågår samtal. Men just det här stormötet tror jag inte är riktigt den rätta formen i det här läget, utan jag tror mer på de personliga samtalen, säger han.

Han säger också att det är knappt om tid för att ordna ett möte.

– Det är viktigt att vi får analysera de här synpunkterna ordentligt nu. Det måste vi få göra först, så att vi vet vilken väg vi vill föreslå att gå fram.

Vad diskussionerna handlar om vill Göran Isacsson inte gå in på i detalj, men personligen tycker han fortfarande att det är ett bra förslag att göra om Sörgården till ett trygghetsboende.

– Jag tror att att Sörgårdens äldreboende kommer bli ett biståndsbedömt trygghetsboende, men hur och när har vi diskussioner om. Vi får se var det landar.

Ordnar ett möte ändå

Några anhöriga har reagerat på att Göran Isacsson skrev att de kan engagera sig för äldreomsorgen genom att gå med i ett politiskt parti.

Ska man inte engagera sig om man inte är medlem i ett parti?

– Jo, jag borde ha skrivit det på ett annat sätt. Givetvis ska man engagera sig för sina anhöriga, och vi har massa såna kanaler som är väldigt viktiga. Jag syftade mer på den politiska processen i stort, och inte på det här enskilda fallet, säger han.

Peter Norrman säger att de anhöriga har bestämt sig för att bjuda in till ett möte på Sörgårdens äldreboende ändå, så får de politiker som vill komma dit.

– Våra anhöriga som bor på Sörgården har ett sällskapsrum som vi menar att de har rätt att utnyttja. Vi tänker utlysa ett möte i nästa vecka där i alla fall, och så får de som vill komma, säger han.

LÄS MER: Pensionärerna ordnade kräftskiva på det nya trygghetsboendet

LÄS MER: Stort intresse för trygghetsboende – nu planeras för fler platser

LÄS MER: Äldreboendet kan göras om till trygghetsboende: ”Det finns en oro”

LÄS MER: Gunillas man kan tvingas flytta från Sörgårdens äldreboende – hon fick inte veta något

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.