Tomas Angervik vårdades i över en månad på Östra sjukhuset.
Tomas Angervik vårdades i över en månad på Östra sjukhuset. Bild: Robin Aron/Peter Wahlström

Politikern var nära att dö i covid-19: ”En kamp för livet”

I februari blev Tomas Angervik (S) inlagd på iva med feber och andningssvårigheter. Efter en vecka i respirator och en lång rehabtid har han äntligen fått komma hem till familjen.
– Jag har gråtit floder, säger han.

ANNONS
|

Tomas Angervik (S) är aktiv politiker i både Mölndals stad och Västra Götalandsregionen, och sitter bland annat i kommunfullmäktige.

De senaste veckorna har hans liv förändrats totalt – på grund av covid-19.

– 13 februari var första gången jag kände mig dålig och då fick jag hög feber med en gång. Det hade jag i ungefär fem till sju dagar, berättar Tomas Angervik.

När han blev så dålig att han bara kunde ligga och sitta ner ringde hans fru ambulans. Då var värdena ändå tillräckligt bra för att han skulle få stanna hemma.

– Men dagen efter hade jag jättesvårt att andas så då kom de med blåljus i full fart. Jag blev inskriven på Östra sjukhuset och fick syrgas. Dagen efter, eller om det var två dagar senare, så blev jag nedsövd i respirator.

ANNONS

LÄS MER: Antalet coronafall ökar kraftigt i Västra Götaland

Tomas Angervik är 46 år och har astma vid ansträngning, men i övrigt var han helt frisk innan han fick covid-19.

– Jag tänkte aldrig att det skulle bli så här illa. Det hade jag aldrig kunnat tänka mig. Jag förstod när jag behövde ambulans att jag kanske behövde hjälp med syresättningen men jag såg inte att jag skulle hamna i respirator.

Var nära att dö

Under sju dagar kämpade Tomas Angervik för sitt liv. Efteråt har läkarna berättat att det fanns flera kritiska tidpunkter, då han vara nära att dö.

– Det åttonde dagen vaknade jag ur respiratorn. Då skulle jag försöka ringa hem men jag klarade inte ens av att hålla i telefonen. Den kändes som en tegelsten.

Hur känns det att veta att du var så nära döden?

– På ett sätt så ger det en kraft framåt, men samtidigt har jag gråtit floder. Personalen har varit helt underbar och tröstat och varit med mig. Det räcker att jag tänker på det nu så börjar jag gråta.

LÄS MER:Kidist smittades av coronaviruset på Brattåsgården

När Tomas Angervik vaknat från respiratorn flyttades han från intensiven (iva) till en infektionsklinik. Där fick han stanna ytterligare några veckor.

– Framför allt var det väldigt tungt psykiskt. Jag var tvungen att vara isolerad ett tag till och det var oerhört smärtsamt att inte kunna träffa sin fru och sina barn.

Fick krama om sönerna

I går, den 30 mars, kunde han äntligen lämna sjukhuset.

– Det var sån lycka när jag såg mina söner. Det var helt magiskt. Jag bara kramade om dem så hårt och så länge jag orkade. Då brast alla känslor.

Nu väntar en tid med sjukskrivning och rehabilitering.

– När jag sitter still så känns det som vilken dag som helst, men så fort jag rör mig så märker jag att lungkapaciteten är oerhört begränsad. Jag är sjukskriven i ett första skede på 50 procent fram till juni. Jag kommer fortsätta med politiken på halvtid.

Tomas Angervik säger att han är väldigt tacksam över den vård han fått.

– När det väl gäller så är svensk sjukvård i yttersta världsklass. Jag har blivit oerhört bra behandlad.

LÄS MER:Socialministerns besked: Vaccinmålet kommer inte att nås

ANNONS