Politikerns idé: Flytande gångbroar över vattnet

Politikern Christian Simmons (L) vill att vandrare och naturtörstande Mölndalsbor ska slippa krångliga omvägar runt Stensjön och Tulebosjön. Lösningen: Flera hundra meter långa flytbryggor.

ANNONS
|

Christian Simmons sitter i tekniska nämnden för Liberalerna i Mölndal. Han har länge irriterat sig på att man inte kan promenera runt hela Stensjön.

– Den södra delen är stängd på grund av järnvägen. Det enda sättet att komma runt är att gå en rejäl omväg i både längd och höjd, säger han.

LÄS MER:Mölndal vill dubbla antalet gästnätter: ”Inga nackdelar att ligga så nära Göteborg”

Politikern bor själv i Stensjön, men poängterar att det inte är för sin egen skull han vill bygga en bro över vattnet.

– Strandpromenaden runt Stensjön används väldigt intensivt i dag. Då är flytbryggor en smart lösning. Det skulle öka tillgängligheten och binda ihop Stensjön med Gunnebo-området, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Trädgårdsvisning på Gunnebo slott lockar nyfikna trädgårdsägare

Flyter på vattnet

Nu har Christian Simmons lagt ett förslag till tekniska nämnden om flytande broar över både Stensjön och Tulebosjön. Båda skulle bli över 200 meter långa.

– När det gäller Tulebosjön så går Bohusleden en väldigt konstig väg där. Tekniska förvaltningen har försökt få till en lösning med markägaren utan att lyckas. Det här skulle vara ett smart sätt att gå runt sjön, säger Christian Simmons.

Flytande broar

Så här ser Christian Simmons förslag ut. Om nämnden går vidare med frågan blir det dock tjänstemännens uppgift att göra en utredning.

En flytande bro längs Stensjöns södra strand, från dämmet till Gunnebosidan. Det skulle ge boende i Kvarnbyn och Kvarnbyterassen bättre tillgång till skogsområden. Bron skulle bli runt 430 meter lång och kan byggas i till exempel trä eller betong.

Christian Simmons (L) vill också att det sätts upp ett staket längs järnvägsspåret som går bredvid Stensjön, för att undvika spårspring.

En flytande bro längs Tulebosjön, från badplatsen till sydöstra stranden, för att förbättra Bohusleden. Bron skulle bli runt 250 meter lång.

Hoppas på utredning

Egentligen skulle ärendet upp i tekniska nämnden 30 augusti, men det blev framflyttat till 27 september. Då ska politikerna besluta om de vill gå vidare med förslaget. I så fall är första steget att tjänstemännen får göra en utredning.

– Jag tror åtminstone att jag får igenom att det görs en utredning, det tror jag. Sen är alltid det svåra att få fram pengarna, men det är inte så stora pengar det handlar om, säger Christian Simmons.

LÄS MER:Ronny tipsar om vandring på Youtube – här är platserna du inte får missa i Mölndal

Enligt hans egna beräkningar kan det röra sig om mellan fyra och sex miljoner kronor, men det är något som förvaltningen får titta närmare på.

– Jämfört med mycket annat vi gör tycker jag inte det är en så stor investering, säger han.

Viktig fråga

Christian Simmons menar att hans förslag skulle göra att fler personer kan komma ut i skog och mark – något som Liberalerna i Mölndal vill prioritera.

– Vi har haft en diskussion i partiet om Mölndal som friluftsstad, säger han.

LÄS MER:Bohusleden rustas upp: ”Viktigt med hög standard”

Varför är det en viktig fråga?

– Det är två saker som jag tänker på. Det ena är att det finns ett utbrett stillasittande i dag som vi vill ändra på. Det det andra är att vi behöver möta den efterfrågan som finns. Vi märker en rejäl ökning på vandringslederna, och då ska vi möta det med fler investeringar. Sen är det en rättvisefråga också. Man ska inte behöva bil för att att ta sig ut i skog och mark.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS