Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pontus Lövemark, ”Mannen i den blå jackan”, kan bli Årets Mölndalsbo 2022

För 13 år sedan ställde sig Lindomebon Pontus Lövemark utanför buren i Musikhjälpen, iklädd en blå 80-talsjacka som tillhört hans bror. Att det skulle leda till ett slags kändisskap och över fyra miljoner kronor i insamlade pengar hade han aldrig kunnat förutspå. Nu är han nominerad till Årets Mölndalsbo.
– Det känns väldigt hedrande, säger han.

För den som brukar följa Musikhjälpen i SVT är Pontus Lövemark ett känt ansikte. Han har engagerat sig i insamlingsprogrammet varje år sedan 2009 genom att samla in pengar och sprida kunskap om ämnena som tas upp.

– Jag hade aldrig tänkt att det skulle bli så här. Musikhjälpen startade 2008 och då tyckte jag det lät lite krystat att tre programledare skulle stängas in i en bur och samla in pengar. Men jag satt hemma och följde programmet. När buren lades i Göteborg 2009 var jag nyfiken och ville åka in och kolla, säger han.

Det var en ovanligt kall vinternatt med 20 minusgrader. Många ställde sig framför buren en stund och gick sedan vidare – men Pontus stod kvar.

– Jag stod där i två timmar eller något sånt och gick fram och skänkte pengar, på den tiden kunde man göra det i en lucka. Jag visste inte det då men folk hade sett mig i tv-rutan och började skriva till programmet att de skulle ta in mannen i den blå jackan och att de såg att jag frös, säger han och skrattar.

Det här är Musikhjälpen

Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder programledarna direkt dygnet runt i Sveriges radio P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof. Det är ett nytt tema i Musikhjälpen varje år.

2021 samlades det in över 54 miljoner kronor totalt. Pontus Lövemarks digitala insamlingsbössa, dit vem som helst kan skänka pengar, drog in 701 000 kronor.

Sagt och gjort. Pontus Lövemark fick komma in till programledarna och blev intervjuad i direktsänd radio och tv. Efter det har ”Mannen i den blå jackan” blivit ett fenomen.

– Det var så det började, och sen har jag fortsatt åka till Musikhjälpen varje år. Jag har en digital insamlingsbössa dit folk kan skänka pengar och totalt har det blivit 4,3 miljoner kronor genom åren. Det gör att det känns meningsfullt.

– Och så är det roligt, tillägger han.

Kom till Mölndal som 15-åring

Musikhjälpen sänds en vecka i december varje år, och nu för tiden brukar Pontus ta semester under den perioden. Resten av året, till vardags, bor Pontus Lövemark i Lindome och arbetar på ett gruppboende i kommunen – ett jobb som han trivs väldigt bra med.

– Det ger mycket tillbaka. Jag halkade in på det här genom ett sommarjobb där jag var lägerledare för personer med funktionshinder. Sen jobbade jag på Streteredshemmet bland annat, säger han.

Därefter har Pontus jobbat som personlig assistent, ledsagare och på LSS-boenden Nyligen fick han en guldklocka för 25 års tjänst i Mölndals stad.

– Jag tycker om att hjälpa människor och vara till nytta.

Att Pontus Lövemark överhuvudtaget kom till Mölndal beror på hans föräldrar. När han var liten flyttade familjen runt mycket. Efter att ha bott i bland annat Västervik och Gävle landade de i Mölndal – närmare bestämt i Rävekärr.

– Som barn är det förstås en påfrestning att byta skola och klasskompisar, jag gick i grundskolan på olika platser och kom till Mölndal när jag skulle börja nian. Men jag klarade det.

Lillebror Johan gick bort

Pontus var inte ensamt barn i familjen, han hade två syskon med sig.

– Jag är äldst och sen kom min bror och min syster. Vi var ganska nära i ålder.

Systern bor fortfarande i Mölndals kommun men hans lillebror Johan lever inte längre.

– Jag har ju pratat offentligt om min bror och kopplingen till den här, säger Pontus och tittar på den ljusblå 80-talsjackan som han har på sig.

Det är många som har frågat om den speciella jackan som han alltid går omkring i under Musikhjälpen – och efter ett tag bestämde han sig för att berätta.

– De första åren höll jag tyst om det men jag vill ju hedra min bror i det här sammanhanget, nämligen Musikhjälpen. Dels för att det är ett bra och fint program, som betyder mycket för många, och så tror jag att Johan hade uppskattat det. Han var basist i ett rockband och gillade verkligen musik. Han dog i en arbetsplatsolycka 1990, säger Pontus Lövemark.

Det som hände var att brodern blev klämd i en svarv på arbetsplatsen. Han fick allvarliga skador, förlorade mycket blod och fördes till Östra sjukhuset.

– Det var fruktansvärt att bli uppringd och få höra att han låg på akuten och var svårt klämd. Då visste vi inte riktigt vad som hade hänt och läkaren trodde att det skulle gå att rädda honom – men det gick inte. Det var tufft att sitta där i väntrummet, säger han.

Johan skulle ha fyllt 25 det året. Om han levt idag hade han varit 57 år.

– Tiden går och det läker ju inga sår, men man får leva med det. Jag minns min bror och undrar hur det blivit om det inte hänt, så är det ju.

Fortsätter engagera sig

Pontus Lövemark hittade jackan när han rensade ut broderns lägenhet och säger att den blivit ett viktigt minne för honom. I vanliga fall ligger den i en låda för att inte förstöras, men i december åker den fram igen.

– Den 12 till 18 december sänds Musikhjälpen från Kungstorget i Göteborg, så då kommer jag vara där varje dag.

Årets tema är ”En tryggare barndom på flykt från krig” och Pontus hoppas att många vill engagera sig och skänka pengar.

– Det är ju väldigt aktuellt, inte minst med kriget i Ukraina.

Lindomebon är glad över att han nominerats till Årets Mölndalsbo 2022, ett pris som han inte kände till sedan tidigare.

– Det känns väldigt hedrande tycker jag, det är roligt.

Pontus Lövemark

Ålder: 58 år.

Bor: I Lindome.

Yrke: Arbetar som stödassistent på ett gruppboende för personer med funktionsnedsättning.

Intressen: Träning och långa promenader. Går ofta i Bunketorp, runt Horsikan och vid Gunnebo slott.

Drivs av: ”Ilska och elände i världen, jag försöker använda den ilskan till något positivt och till att göra bra saker.”

Lyssnar på: Allt från Bruce Springsteen till Zara Larsson. ”Jag försöker hänga med i den moderna musiken, men jag har börjat tycka om gammal jazz och klassisk musik också. Det är väldigt brett.”

Nomineringen till Årets Mölndalsbo 2022 kommer från en privatperson som skriver: ”Mannen i den blå jackan. Han har under alla år själv samlat in otroliga belopp till Musikhjälpen”.

Årets Mölndalsbo 2022: Vill du också nominera en person till Årets Mölndalsbo 2022. En vardagshjälte, superstjärna eller någonstans mittemellan? Då kan du enkelt nominera den personen genom att gå in på nomineringssidan. Den är öppen fram till 20 november.

LÄS OCKSÅ: Nu ska vi utse Årets Mölndalsbo 2022 – välkommen med dina nomineringar

LÄS OCKSÅ: Succén återvänder – dags för Årets Mölndalsbo 2022

LÄS OCKSÅ: Här överraskas Årets Mölndalsbo på jobbet i Lindome församling

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.