Poppis med simskola på Vickans badplats under sommaren

Simskoleplatserna i Mölndal är begränsade, vilket gör att fler söker sig till grannkommunerna.
– Vi märker en efterfrågan även utifrån, framför allt från Göteborg men även Mölndal, säger tidigare simstjärnan Emma Igelström som håller i simutbidning i Onsala.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeOnsala|

På Vickans badplats i Onsala har Kungsbacka simsällskap tillsammans med badföreningen haft simskola i flera år. För första gången hade även klubben simskola utomhus på Kullaviks badplats förra veckan.

– Det är lite annorlunda att vara utomhus och ha simskola. Man ser att barnen vågar lite mer och mer för varje dag. De har mest vana att vara i en pool, där de kan hålla sig i bassängkanten, men här kommer de ut på öppet vatten. Men det är bättre att lära sig i havet, så att de blir trygga och säkra här, säger simläraren Hampus Hilmersson.

Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Kristina fångade den simmande bävern på bild

”Varje gång vi släpper tider så blir det fullt”

Emma Igelström, den forna elitsimmaren och flerfaldiga världsmästaren, är ansvarig för simskolan i Kungsbacka simsällskap. Hon är glad över att man fortsatt ha simskola och verksamheten igång trots pandemin.

– Det är ett ökat tryck och vi märker en efterfrågan även utifrån, framför allt från Göteborg men även Mölndal. Det är många som söker sig hit när det varit stängt i Valhalla och Mölndal som har begränsade platser, säger hon.

Hon berättar att det inte bara är trycket på simskola som ökat utan även simhoppskola och andra grupper. Och detta trots att klubben fick tre gånger så mycket tider när den nya simhallen öppnade.

– Varenda gång vi släpper på tider så blir det fullt.

Alla barnen tyckte det var roligt på simskolan. Här kör de lite uppvärmning för att bli varma i vattnet.
Alla barnen tyckte det var roligt på simskolan. Här kör de lite uppvärmning för att bli varma i vattnet. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Familjen bor i den gamla läkarvillan: ”Tycker om att huset är lite nött”

Högt tryck på grund av pandemin

2500 barn går i simskola i klubben och även under sommaren är det full rulle. Grupperna kör en halvtimme i vattnet var och är uppdelade efter simkunnighet. I år är första gången man har en grupp äldre nybörjare också för man märkte att det fanns en efterfrågan.

– Simskolan är väldigt viktig för simklubben, inte bara för barnen att lära sig simma utan även att uppfostra nya ledare. Man kopplar ihop idrott med tävling men det är så mycket mer. Vi har 60 ungdomar som lär barn simma, det är också en väg att gå om man inte vill tävla, säger Emma Igelström.

Hon tror att trycket dels beror på pandemin, att många kommuner har stängt ner sina verksamheter, men även att skolorna inte varit så aktiva under pandemin. Men det finns en sak till.

– Samhället har blivit stressigare och det är stor skillnad mot när jag växte upp. Föräldrarna har inte lika mycket tid i dag att gå till simhallen eller vara med sina barn och lägger det ansvaret på skolorna. Jag kan bara rannsaka mig själv som förälder och det är mycket mer man ska hinna med i dag. Simkunnighet har alltid varit en viktig del för mig. Det är ändå en livförsäkring.

Axel Härsjö, fem år, får hjälp av simläraren Isa Simonsson att ta sig fram med flytplattan.
Axel Härsjö, fem år, får hjälp av simläraren Isa Simonsson att ta sig fram med flytplattan. Bild: Ellinor Svensson

”Man får så mycket tillbaka”

Sex simlärare är på plats under tisdagen. På grund av corona har de mindre grupper men också fler lärare i vattnet. Ali Reza Jafari, Gustav Andrén, Hampus Broman, Isa Simonsson och Olivia Staafgård har alla våtdräkt eftersom de spenderar många timmar i vattnet.

LÄS MER:Äntligen dags för sommarteater: ”Har aldrig känt mig så redo”

– Det är väldigt roligt att vara simlärare och det är kul att se när barnen utvecklas och vågar mer. Man får så mycket tillbaka. Det man ger får man minst lika mycket tillbaka, säger Ali Reza Jafari.

De andra simlärarna håller med. Och barnen har kul i vattnet, det skrattas och skojas och några vågar testa nya saker som att hoppa från bryggan. På andra sidan står Isa Simonsson och tar emot.

– För de lite yngre grupperna är det viktigast att vara i vatten, kunna ta sig fram och känna sig trygg, säger hon.

De yngre barnen lär sig att simma på rygg med hjälp av en flytplatta som de ska ”krama som ett gosedjur” instruerar Ali Reza Jafari. Syskonen Ella och Oscar Sandelind från Onsala tycker det var roligt under simskolan.

– Det var roligast att simma pilen. Vi ska gå hela veckan och nästa vecka, säger Ella Sandelind, fem år.

Freja Bertén Gustavsson, sex år, får hjälp av Isa Simonsson att hoppa ner i vattnet.
Freja Bertén Gustavsson, sex år, får hjälp av Isa Simonsson att hoppa ner i vattnet. Bild: Ellinor Svensson

Simkorvarna var roligast

Pilen var när barnen skulle simma med båda armarna framåt och sparka med benen. Om man ville kunde man simma med huvudet under ytan. De båda syskonen tyckte det var lite kallt i vattnet så nu har de tvingat pappa att köpa varsin våtdräkt.

– Jag kan redan simma lite, fast bara under vatten, säger Oscar Sandelind, sju år.

Freja Bertén Gustavsson, sex år, tycker också det var roligt på simskolan.

– Det roligaste var när vi simmade med korvarna. Det var lite kallt i vattnet, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS