Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Populärt med rullande hem – ökat rejält under pandemin

Precis intill motorvägen i Lindome ligger Nordic Center som är en av Sveriges ledande återförsäljare av husvagnar och husbilar. Under pandemin har försäljningen exploderat och i år har den ökat med hela 150 procent.

Precis intill motorvägen, bara några minuter bort från IKEA Kållered, ligger Nordic Center som är en av Sveriges ledande återförsäljare av husvagnar och husbilar. Där kan man både köpa och hyra begagnade och nya rullande hem – och få trasiga delar fixade i verkstaden.

Under lördagsförmiddagen är det strålande sol och höga temperaturer på flera håll, men inne i den nya butiken är det något svalare. Några kunder letar sig in och ska fylla på med möbler och andra tillbehör inför deras kommande resa.

– I april slog vi upp portarna för en butik och webbshop och det har gått riktigt bra, det har varit en stor efterfrågan. Oftast är många kunder ute i sista sekund så då är det bra att ha ett stort lager med olika tillbehör, säger John Lund, en av ägarna.

LÄS MER: Foodtrucks rullar in i Lindome

Det är en relativt lugn förmiddag för John Lund som arbetar ensam på plats efter att den andra ägaren Robin Hellström gått på semester. Men så lugnt har det inte alls varit de senaste veckorna.

– Det har varit ett stort tryck här under i stort sett hela sommaren. Förra lördagen hade vi fyra till fem kunder åt gången under hela dagen. Det har varit mycket att göra, men det ser ljust ut, säger han.

John Lund.
Återförsäljaren John Lund berättar att det är många förstagångsköpare som aldrig tidigare har suttit i en husbil som kommer dit. Bild: Sanna Puoskari

Försäljningen ökade med 150 procent

Under pandemin exploderade försäljningen av de mobila hemmen när utlandsresorna ställdes in och allt fler valde att upptäcka Sverige.

– Vi har ökat vår försäljning med 150 procent och för vår webbshop drar vi in en miljon kronor i månaden. Fabrikerna har inte kunnat möta den stora efterfrågan och mycket har tagit slut innan säsongen hunnit dra igång, men vi har våra grossister i Tyskland och där finns det ett mycket större utbud, säger John Lund.

LÄS MER: Lindomes scouter fixar solceller till högkvarteret

När de öppnade stället för fem år sedan var det vanligtvis den äldre generationen som köpte husbilar och husvagnar – men det är något som har börjat krypa ner i åldrarna den senaste tiden. Nu är det blandade åldrar med allt ifrån pensionärer, barnfamiljer till unga.

– Det är många förstagångsköpare som kommer hit och sen är det många andra nybörjare som valt att hyra en husbil i en vecka under sommaren. Vissa tycker att det är skönt att inte behöva äga bilen utan att man kan lämna tillbaka den sen, säger han.

Bild: Sanna Puoskari
Bild: Sanna Puoskari

– Den här husvagnen har blivit väldigt populär nu och det är många fotografer och vana tältare som varit intresserade av dessa varianter, säger John Lund och pekar på en äggformad husvagn i mindre format.

LÄS MER: Efter krisen – nu storsatsar vinylfabriken i Lindome

Efter det ökade intresset för husbilar och husvagnar har duon bestämt sig för att satsa ännu större och ta sig söderut. Inom två år finns det en plan på att öppna upp något liknande mellan Kungsbacka och Varberg, på 3000 kvadratmeter.

– Det känns som om det här kommer att hålla i sig nu, säger John Lund.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.