Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man med kostym och kvinna med kostym.
Prins Philip har avlidit 99 år gammal. Bild: Titanic Belfast

Prins Philip är död – blev 99 år gammal

Prins Philip från det brittiska kungshuset av avlidit. Han blev 99 år gammal, uppger det brittiska hovet.

Det brittiska kungahuset uppger på sin hemsida att Storbritanniens drottning Elizabeth II:s make prins Philip, hertig av Edinburgh, har avlidit. Han blev 99 år gammal.

”Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make, hans kungliga höghet pris Philip, har dött. "Hans kungliga höghet avled i stillhet i morse på slottet Windsor”, skriver Buckingham Palace i ett uttalande.

LÄS MER: Så gick öppningen av The Weaver: ”Många hejar på oss”

Vidare skriver man:

"Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att han tagit del av nyheterna med tungt hjärta, enligt TT.

– Han var den mest långvarige regentgemålen någonsin, och en av de sista överlevande britter som stred i andra världskriget, säger han till BBC.

Varit sjuk en längre tid

Prins Philip har under den senaste tiden haft problem med hälsan. Den 16 februari lades han in på King Edward VII’s Hospital för vård. Kort efter flyttades han till ett annat sjukhus i London för att genomgå hjärtkirurgi.

I mitten av mars lämnade pris Philip sjukhuset efter att ha vårdats i drygt fyra veckor.

Prins Philip, ursprungligen grekisk prins, föddes 1921 på ön Korfu, som ligger utanför Greklands kust. Han var son till prins Andreas av Grekland och Danmark samt dennes hustru Alice av Battenberg.

LÄS MER: De här sommarjobben kan du söka i Mölndal 2021

Enligt Sky News hade prins Philip en tuff uppväxt eftersom familjen tvingades fly sitt hem efter en militärkupp som resulterade i att det inte längre vart säkert att vara fortsatt bosatta i Grekland.

Detta ledde till att Prins Philips familj i praktiken blev hemlösa. Kort efter detta flyttade familjen till Paris där de hyrde en bostad genom en släkting. När prins Philip var åtta år gammal fick hans mor diagnosen schizofreni. Detta resulterade i att hon placerades på mentalanstalt – något som den unge prins Philip inte informerades om.

– Det som gjorde det hela ännu mer tragiskt var att Philip inte informerades om vad som hände hans mor. Hon försvann bara från hans liv, säger historikern Robert Lacey till Sky News.

LÄS MER: Pokémonkorten steg med 567 procent – Morten, 24: ”Köper drömhus”

Efter föräldrarnas separation placerades prins Philip på olika internatskolor runt om i Storbritannien.

Under andra världskriget tjänstgjorde prins Philip i den brittiska flottan. Han var stationerat vid den Indiska oceanen, och senare på Medelhavet.

Var gifta i över 70 år

Den 20 november 1947 gifte han sig med prinsessan Elizabeth och därmed blev han också en del av det brittiska kungahuset. När Elizabeth senare blev drottning efter att hennes far gick bort påverkade det även Prins Philips liv. Han fick lämna den yrkesbana han valt inom den brittiska flottan för att ägna sig åt hovet på heltid.

– Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

I samband med detta var det oklart vilken roll han skulle inneha i kungahuset. Men enligt Sky News spelade han en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden och la stor tonvikt vid att företräda det brittiska näringslivet och främjat den brittiska industrin världen runt. Prins Philip lyfte även frågor rörande klimat och miljö samt ägnade sig åt omfattande välgörenhet.

Prins Philip och Drottning Elizabeth fick fyra barn ihop. Prins Charles, som är tronarvinge, samt prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

LÄS MER: Kampen om Trollskogen fortsätter – Brandin begär uppskov