Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Anders Lindfeldt är ledningsbefäl hos Räddningstjänsten Storgöteborg. Bild: Carl Liliebäck
Per Anders Lindfeldt är ledningsbefäl hos Räddningstjänsten Storgöteborg. Bild: Carl Liliebäck

Räddningsledaren om eldhavet vid Husvagnshuset i Kållered: ”Omfattande”

Per Anders Lindfeldt är ledningsbefäl hos räddningstjänsten. När Mölndals-Posten träffar honom vid 11-tiden har han varit på platsen i två timmar.

Per Anders Lindfeldt berättar att de har ungefär 30 personer från räddningstjänsten som jobbar på plats med att släcka branden.

– Just nu jobbar vi med att begränsa branden till den verksamheten som ligger i den södra änden av byggnaden. Det är två olika verksamheter här vad jag har förstått det, säger han och fortsätter:

– Det finns en brandvägg i byggnaden som skiljer av verksamheterna från varandra. Vi har lyckats hålla branden till där det började. Ser man till hela byggnaden så är det i två tredjedelar som branden startade, sen är det en tredjedel kvar som ännu lever.

Hur har det gått med släckningsarbetet?

– Redan från början var det en väldigt omfattande brand. Vi hade behövt komma in och identifiera var det brinner, men det har varit en alldeles för stor lokal för att göra det. Man gjorde några försök inledningsvis men har inte lyckats med det.

I och med detta har man ännu inte heller kunnat fastslå vad som orsakat branden.

– Vi vet inte vad själva brandorsaken är – vi kom aldrig så långt in i lokalen. Med ökad brandspridning och det förloppet som blev kunde vi aldrig konstatera det.

Omfattande skador

Skadorna på den delen av byggnaden där branden startade är omfattande.

– Den delen är det totalskada på, sen har vi medverkat i att ta ut gods i form av husvagnar och utställningsföremål som de hade därinne. Men den delen av byggnaden kommer få brinna ner under kontrollerade former.

Det har funnits uppgifter om att det fanns en explosionsrisk med gasol i byggnaden, vad kan du säga om det?

– Det är alltid en risk vi bär med oss, och det kan alltid uppkomma ny information vid en sådan här händelse. Det kom fram att man förvarade småbehållare med gasol, men vi fick undanröjt den risken. Just nu har vi inga uppgifter på att det finns tryckkärl eller gasolflaskor. Nu finns det inga uppgifter om något som skulle förhindra släckningsarbetet eller explosionsrisk.

Släckning under lång tid

Enligt Per Anders Lindfeldt har det inte heller varit några personskador i samband med branden. Släckningsarbetet pågår fortfarande och man räknar med att vara kvar på platsen under lång tid.

– Jag skulle räkna med att vi kommer ha personal på plats till i morgon bitti. Därmed inte sagt att E6 kommer vara avspärrat så länge. Vi har som avsikt att så snabbt det går få södergående riktning körbar så man kan köra dubbelriktad trafik i södergående riktning. Det är en förhoppning och vi gör vad vi kan för att få igång det så snabbt som möjligt.

Under tiden som denna artikel skrevs har E6 i södergående riktning släppts på. Hur länge den norrgående, liksom Gamla riksvägen, kommer vara avstängda är ännu oklart.

Finns det någon fara för allmänheten så som läget är nu?

– Nej. Det är givetvis ohälsosamt att andas in röken som kommer, men röken är inte så omfattande nu så håller man sig bara på normalt avstånd är det inte så stor fara för allmänheten.

LÄS OCKSÅ: Fullt utvecklad brand i Kållered – stor insats

LÄS OCKSÅ: Han var en av de sista som kunde köra förbi branden på Gamla riksvägen i Kållered

LÄS OCKSÅ: Banger exploderade i natt – placerades vid bostad

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.