Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Privat och arkivfoto Bild: Privat och arkivfoto
Foto: Privat och arkivfoto Bild: Privat och arkivfoto

Rävjakt samlade in 11 000 till Barncancerfonden

I lördags genomfördes en rävjakt i Hällesåker. Även den här gången uppmanades folk att skicka in pengar till Barncancerfonden. Hittills har man fått in 5 500 kronor som jaktvårdskretsen kommer att dubblera.

Jaktlag i Hällesåker, Inseros och Lindome har i flera år bedrivit jakt på bland annat räv. Man har även jagat vildsvin när de blivit för många men även bedrivit rådjursjakt.

Under lördagen var det dags igen för rävjakt

Hur gick det?

– Jo, det gick jättebra. Vi fick frisk luft och hundarna hade igång drevet på ett par rävar men det blev inget skjutet i dag, säger Martin Svensson, jaktledare för Kroksjö jaktlag.

Enligt Martin Svensson har man inga större bekymmer med räv i området men att det är en del av jaktlagets förvaltning att jaga räv. Jaktlagen försöker bedriva rävjakt flera gånger årligen men i år räknar Martin Svensson med att man inte kommer hinna med någon mer i år.

Martin Svensson lade ut ett inlägg på Facebook om att det skulle bedriva rävjakt på lördagen och där uppstod en debatt om det var rätt eller fel att jaga räv. Och kritikerna menade att hundarna som deltar i jakten stressar räven.

Vad säger du om det?

– Jag kan garantera att räven inte blir stressad. Jag har jagat räv i flera år och många gånger stannar räven upp och väntar in hunden och leker med den. Den är mycket klockare än hunden som aldrig skulle kunna springa ikapp en räv.

Han säger att jakten på räven behövs för att räven inte längre har några naturliga fiender i våra områden.

– Förr fanns det mycket mer lo och även örn som tog räv. Det kanske är svårt för alla att se det fullt ut och ha förståelse för att vi jagar men räven tar mycket fältvilt som harar och markhäckande fåglar.

Han säger även att det finns statistik på att räven tar 50-60 procent av rådjurskiden.

– Det finns inget hat från jägarnas sida mot räven. Det här är ett sätt för oss att värna räven så att vi får en kraftig rävstam som inte åker på sjukdomar.

I samband med rävjakten samlas även in pengar till Barncancerfonden. Ett beslut som togs av jaktvårdskretsen för två år sedan.

– Vi ville lägga pengar till något som var viktig och bra och då ställdes frågan på årsmötet, säger Martin Svensson.

Deltagarna, men även den som vill, skänker 100 kronor som sedan jaktvårdskretsen dubblar. På söndagen kunde Martin Svensson berätta att 55 personer skickat in bidrag.

– 5 500 kronor, är vad vi fått in hittills, säger han.

När jaktvårdskretsen skjutit till samma summa kan de skicka in 11 000 kronor till Barncancerfonden.

Karina Hansson

[email protected]