Räddningstjänsten larmad till skogsbrand

En skogsbrand bröt på fredagen ut vid Skogen och One mosse, inte långt från Kungsbacka och Mölndals kommungräns. Räddningstjänsten skickade styrkor från Kungsbacka, Lindome och Frölunda för att få stopp på elden. Enligt polisen kan branden ha varit anlagd.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Enligt Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, var skogsbranden initialt mindre sett till ytan, men det var svårt för räddningstjänsten att komma fram från var vägen slutar.

– Det brinner i en svårtillgänglig terräng och vi måste dra slang från vägen in i skogen. I området som brinner är det dessutom höjdskillnader i terrängen, säger Dan Lindqvist vid räddningstjänsten i en tidig kontakt kring händelsen.

Larmet om branden i Kungsbacka kommuns nordligare delar kom klockan 17.45 på fredagen. Inledningsvis skickade räddningstjänsten personal från Kungsbacka och Lindome.

En stund senare anslöt även en styrka från Frölunda, med bland annat fyrhjulingar för att man lättare skulle kunna ta sig fram i skogen.

ANNONS

I närheten av branden ligger, förutom One mosse, mindre sjöar.

Kan ni behöva ta vatten därifrån?

– Kanske, men inte i nuläget, säger Dan Lindqvist vid räddningstjänsten initialt.

Från Mölndal var sektorledaren Andreas Krantz kallad. Andreas och hans kollegor var de första som nådde fram till platsen för branden.

– Vi fick ta oss fram till fots runt tjärnen som finns vid One mosse, säger Andreas Krantz.

– Vi hade med oss slagor och vattenkannor som vi fyllde med vatten från just tjärnen och hällde på elden, fortsätter han.

Insatsledaren Peter Johansson.
Insatsledaren Peter Johansson. Bild: Daniel Blomqvist

Insatsledaren på platsen är Peter Johansson från Mölndal.

– Det är uppskattningsvis en 450 x 75 meter stor yta som brunnit. Men i nuläget ska det inte vara några öppna lågor längre utan vi vattnar i området, säger han vid 19-tiden.

Vid 20-tiden på fredagskvällen meddelade sektorledaren Andreas Krantz att branden i skogen var så gott som släckt efter drygt två timmars insats.

Polisen: Branden kan ha anlagts

Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg kan branden i skogen ha varit anlagd.

– Det finns misstanke om det efter att räddningstjänstens personal ska ha hört röster i skogen i samband med insatsen, säger Thomas Fuxborg.

En anmälan om skadegörelse genom brand är upprättad.

Finns det något konkret i nuläget som tyder på att branden var anlagd, har misstänkt material säkrats?

– Nej ingenting sådant, men vi ska förstås prata med räddningstjänsten, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

ANNONS