Chefredaktör Fredrik Hofflander om vikten av att nyvalda riksdagsledamöter pratar med media.
Chefredaktör Fredrik Hofflander om vikten av att nyvalda riksdagsledamöter pratar med media. Bild: Melker Dahlstrand

Rashid Farivar (SD) från Mölndal bojkottar intervjuer – väljarna förtjänar bättre

Visst är det helt lagligt för en politiker att bojkotta intervjuer. Men de som drabbas av det är inte i första hand journalister och tidningar – utan väljarna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Hela fem Mölndalsbor från lika många partier får plats i Sveriges riksdag efter valet – kul tycker jag.

Klart att Mölndals-Posten skriver om detta. Och klart att vi då ringer en av de nyinvalda: Rashid Farivar, sverigedemokraten som mig veterligen är den störste Mölndalspolitikern på Twitter med imponerande 5 500 följare.

Det finns mycket spännande att prata med honom om. Om att driva valrörelse på sociala medier. Om hur det känns för en 40-årig Krokslättsbo att ta klivet in i rikets förnämsta politiska församling. Och om hur han ser på att med all sannolikhet få vara en del i den nationella politiska majoriteten under de kommande fyra åren.

ANNONS

Ger inte intervjuer

Men det blev inget av med det där snacket. Rashid Farivar meddelade artigt att han ”inte ger intervjuer” och att det var ”ett personligt beslut”. Sen var samtalet slut.

Ett fullt tillåtet förhållningssätt förstås. Vi lever ju i ett fritt land, där journalister ställer vilka frågor de vill och där politiska makthavare har all rätt att vägra svara. I slutändan är det läsarna som avgör om en tidning gör ett bra jobb och politikernas väljare som får bestämma om politikerna förtjänar förtroende.

Kanske är Rashid Farivar allmänt misstänksam mot medier. Eller möjligen kritisk mot just Mölndals-Postens sätt att bedriva journalistik. Det vet jag inte.

Men ett beslut att inte prata med en reporter drabbar ju inte i första hand reportern eller dennes arbetsplats. Det drabbar snarare dem som läser, tittar eller lyssnar. I Mölndals-Postens fall de runt 30 000 som tar del av vår journalistik, digitalt eller på papper, varje vecka.

Bekvämt med Twitter

Jag tillåter mig att hoppas på att Rashid Farivar tänker om. Visst kan det vara bekvämt att kommunicera sin politik enbart via Twitter, Facebook och andra egna plattformar – men det finns en tydlig nackdel för mottagaren. Nämligen att det mesta som skaver slipas bort och att inga följdfrågor ställs.

Mölndalsborna som är med och betalar riksdagsledamöternas löner förtjänar faktiskt bättre.

Om Rashid Farivar vill ha medieträningstips kan han ju ta ett snack med partikamraten Fredrik Mellbin – som tålmodigt tog sig igenom både partiledarintervju och en lång rad andra utfrågningar från Mölndals-Postens reportrar under valrörelsen. Detta trots att samme Mellbin genom åren regelbundet uttryckt en mycket stor skepsis inför Mölndals-Postens kvalitéer.

Se där – ett gott exempel på att det går fint att både vara skarpt mediekritisk och svara på journalisters frågor.

LÄS MER:Jessica Wetterling var starstruck under hela första året i riksdagen

LÄS MER:Ebba Hermansson (SD) ställer inte upp för omval till riksdagen – överväger att lämna partiet

LÄS MER:Johanna Rantsi (M) och Anders Ådahl (C) kan räkna med plats i riksdagen efter valet 2022

ANNONS