Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Catrin Hansson
Arkivfoto Bild: Catrin Hansson

Rastade hunden på fel ö – dömdes för brott

Ett par som akut behövde rasta sin hund på en ö i Göteborgs skärgård dömdes för brott mot skyddslagen, då ön är ett skyddsobjekt och det är olagligt att gå iland.

Det var en sommarkväll i slutet av juli 2018 som ett par, en kvinna från Mölndal och en man hemmahörande i Göteborg, gick iland på skyddsobjektet Känsö Torn i Göteborgs södra skärgård.

Efter att någon larmat att personer observerats i närheten av fyren på ön kom militärpolis till platsen och förhörde paret.

Mannen och kvinnan har nu dömts av Göteborgs tingsrätt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, vilket enligt tingsrätten inte är att beakta som ett ringa brott, då paret befunnit sig på ön utan tillstånd från Försvarsmakten.

Mannen har i förhör med militärpolisen uppgett att han sett skyltarna men inte läst så noga.

"Jag har tolkat det som att det är fotoförbud på ön. Själva besöket på ön berodde delvis på att hunden som var med behövde rastas men även att platsen var fin att göra strandhugg på", har mannen sagt i förhör, och han har också tagit på sig hela skulden med hänvisning till att kvinnan har en synnedsättning.

Kvinnan har i förhör sagt att det var en slump att det blev just Känsö och att hon sett skyltar men inte kunnat läsa vad det stått på grund av sin synnedsättning. Hon menar att hon inte visste att det var förbjudet att gå iland och att mannen inte heller berättat vad det stått på skylten som de bundit fast båten i.

"Vi hade varit på ön två till tre timmar innan du kom. Vi gick upp en bit på ön, upp mot matsen, men var mest nere vid vattnet där vi solade och badade", har kvinnan sagt i förhör med militärpolisen.

Försvarsmakten har i bilder och information visat hur förbudsskyltar – mot tillträde, fotografering, att avbilda, beskriva eller mäta skyddsobjektet utan särskilt tillstånd – sitter med cirka 50 meters mellanrum runt hela ön.

Göteborgs tingsrätt skriver i sin dom att paret i samförstånd begått gärningen av oaktsamhet genom att gå iland på ett skyddsobjekt och då paret också erkänt är gärningen bevisad. I domen står att: "Deras vistelse på ön har varit relativt kort och har motiverats av att deras hund behövde rastas akut. Tingsrätten anser därför att påföljden för dem båda kan bestämmas till villkorlig dom och dagsböter".

Brottet har fängelse i straffskalan. Varken mannen eller kvinnan finns sedan tidigare i belastningsregistret. Paret har nu dömts att betala 50 dagsböter var, ett straffvärde som motsvarar fängelse i en månad för det aktuella brottet.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.