42-åringen från Partille åkte fast för rattsurfning. Nu åtalas han för brott mot trafikförordningen. Bilden är endast illustrerande.
42-åringen från Partille åkte fast för rattsurfning. Nu åtalas han för brott mot trafikförordningen. Bilden är endast illustrerande. Bild: Sanna Tedeborg

Rattsurfade – åtalas mot sitt nekande

En 42-årig man körde på E6 i Mölndal. I handen hade han sin mobil. Polisen såg honom och nu åtalas han för brott mot trafikförordningen.

ANNONS

Det var en seneftermiddag i början av oktober på E6:an in mot Göteborg, i höjd med Lackarebäcksmotet, som polisen blev uppmärksamma på en man som samtidigt som han framförde sin bil i en av filerna satt med mobilen i handen. Polisen vinkade mannen åt sidan och tog med honom till stationen för förhör.

I förhöret nekar mannen till att han rattsurfat, trots den närvarande polisens vittnesmål, och därför går nu ärendet vidare till åtal med huvudförhandling i Göteborgs tingsrätt i november. Åklagarens förslag till påföljd är böter på 1500 kronor.

Rattsurfning förbjuden

Om den åtalade 42-åringen fram till dess att förhandlingen hålls erkänner sitt brott så döms han till 1500 kronor i böter utan att behöva komma till tingsrätten.

ANNONS

Att köra bil och fiffla med mobilen samtidigt, så kallad ”rattsurfning”, är sedan den förste februari 2018 förbjudet i Sverige och på Transportstyrelsens hemsida står följande förklaring till förbudet:

Varnande exempel

”Syftet är att minska det trafikfarliga användandet. Före den 1 februari var det bara förbjudet att använda mobiltelefonen om det påverkade din körning negativt. Nu skärper regeringen formuleringen så att du som är förare inte får använda mobiltelefon (eller annan kommunikationsutrustning) om du håller den i handen.”

De avslutar sin skrivelse med ett varnande exempel: ”Visste du att tittar du ned i två sekunder när du kör 40 km/h hinner du rulla 22 meter utan kontroll?”

LÄS MER:Berner råkade ut för trafikolycka i Rävekärr – blev påkörd av smitare

LÄS MER:Mannen som körde på en kvinna vid Franks gatukök i Lindome döms – hon får inget skadestånd

LÄS MER:Viltolyckorna ökar – så ska du agera

ANNONS