Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Rebecka från Kikås spelar hockey på skoltid för storklubben Frölunda HC

Rebecka Durell från Kikås är bland de första tjejerna att få spela ishockey på skoltid i Göteborg. Det är en del av en ny satsning som Frölunda HC står för.
– Det tas på allvar, det är inte något lallande, säger Rebecka Durell.

Ishockeypuckar som flyger i plexiglas, ekande skrik och frenetiskt skridskoåkande är vad som väntar tjejerna dagligen innan de går till skolan. Disciplin är ledordet och ingen kommer för sent till träningen. Akademin som drivs av Frölunda HC samarbetar med några gymnasieskolor och sätter därmed hockeyn på schemat, något som Rebecka Durell från Mölndal uppskattar mycket.

– Jag tycker att det är kul att vi får det alternativet och det är bara bra att vi får extraträning så vi blir bättre hockeyspelare, säger hon och fortsätter:

– Jag visste att det skulle vara tufft och mycket disciplin men det är bara positivt tycker jag.

Tjejerna samlas prick klockan sju och träningen håller på till klockan nio, därefter är det frukost och sen åker tjejerna till skolorna. Ofta är det även träning på kvällen för Rebecka Durell som spelar i Kållered SK.

– Det är bra för man kommer igång på morgonen vilket gör att man fokuserar bättre i skolan. Sedan kanske man är lite tröttare på eftermiddagen men under skoldagen är man piggare.

Rebecka Durell

Ålder: 16

Familj: Mamma Mia, pappa Johan, storebror Philip och undulaten Kalle.

Bor: I Kikås.

Läser: Första året på naturprogrammet på Katrinelundsgymnasiet.

Intressen: ”Hinner inte med så mycket mer än hockeyn och att plugga och sova”.

Aktuell: Som en av åtta tjejer i Frölunda HC:s satsning på gymnasietjejer för att inom några säsonger kunna starta ett damlag.

LÄS MER: Marcus udda extraknäck – designar egna golfprylar från källaren i Kållered

Satsar på damlag

Vid rinken står Mikael Ström som är Frölundas utvecklingsansvarige och tittar medans träningen är i full gång. En spelare åker förbi och dunkar i plexiglaset.

– Det är bra nivå på det här.

Att Frölunda HC elitsatsar på tjejerna i gymnasiet är en del av ett större projekt som hockeyklubben driver. Tidigare har klubben fått kritik för att den inte har något damlag, något som nu ska ändras menar Mikael Ström.

– Vi anser att om tjejhockeyn ska växa så måste vi bygga underifrån. Vi rekryterar inte in ett damlag direkt för det är dessa tjejerna som vi nu satsar på.

LÄS MER: Konståkaren Josefine Taljegård får elitidrottsstipendium

Gruppen tjejer ute på isen är den första årskullen i den nya satsningen och väntas bli en del av det framtida damlaget. Nästa år kommer en ny kull och inom de närmaste åren ska ett redo damlag stå klart.

– Vi har gått ut med att 2023 har vi ett damlag och jag vill inte spekulera om det kan bli tidigare, men låt säga senast 2023. Jag har sagt när tjejerna går i årskurs tre då har vi ett damlag sen om det blir tidigare, det får vi se, säger Mikael Ström.

Viktigt med dialog

Passningsspel varvas med skott ute på isen och koncentrationen är hög. Spelarna tar emot instruktioner från olika ledare och positionerar sig runt isen för att genomföra nästa övning. För Mikael Ström har det varit viktigt att föra en dialog med tjejerna för att få ut bästa resultat.

LÄS MER: Vändningen: Göteborgsvarvet ordnar nytt lopp i november

– Vår fystränare driver dem lika mycket som vi driver killarna och det känns som att tjejerna är väldigt glada för det, att de känner att det är på riktigt. Vi bygger vår akademi på att träna hårt och träna mycket och det är signalen vi skickar till tjejerna. Ska man utvecklas måste man träna.

Inget lallande

Exakt 08.50 tar träningen slut. Då har spelarna några minuter på sig att göra sig i ordning innan frukost serveras. Rebecka Durell går av rinken och andas ut efter dagens pass.

– Det var bra och jobbigt. Vi började med cykelintervaller på fysträningen så det var jobbigt. Det känns bra att det tas på allvar så det inte bara är en massa lallande.

LÄS MER: Niklas Wikegård och NHL-proffset John Klingberg spelade in tv på Hills

Rebecka Durell berättar att det är ishockeyn som gör henne taggad varje dag. I Frölundas akademi upplever hon att det är mer personlig utveckling medan det i Kållereds SK är laget som står i fokus. Det är tydligt att målet är i sikte.

– Jag hoppas att jag snart kan komma till Svenska damhockeyligan och bli en bättre hockeyspelare, säger hon och avslutar:

– Man är en vinnarskalle.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.