Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringen inför en rad nya covidåtgärder

Från och med 23 december råder regeringen alla som kan att arbeta hemifrån. Dessutom inför man begränsningar av trängsel i ett flertal offentliga miljöer och sittande servering på krogar. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson i en presskonferens på tisdagen.

ANNONS

Regeringen inför allmänna råd om att arbeta hemifrån, med start den 23 december.

– Många packar nu ihop inför julledigheten. Förbered er då på att kunna jobba hemifrån under en period, sade statsminister Magdalena Andersson.

Sittande servering på krogen

Dessutom införs krav på sittande servering på krogar och barer, samt ett krav om minst en meters avstånd mellan olika sällskap.

– Det innebär i praktiken att det blir inget nattklubbsfestande på nyårsafton och hemvändarkvällarna, sade Magdalena Andersson.

Samtidigt meddelar regeringen också att man kommer att skjuta till pengar i stöd till de branscher som drabbas av restriktionerna.

– 120 miljoner kronor extra till kulturområdet och 80 miljoner kronor till idrotten för att minska de negativa ekonomiska följdverkningarna, sade finansminister Mikael Damberg.

Vaccinationsbevis för större evenemang

När det gäller evenemang med fler än 500 deltagare kommer det att krävas vaccinationsbevis och även där en meters sällskap mellan sällskapen.

– Och för att det inte ska bli trängsel i butiker och köpcenter under mellandagsrea och tiden därefter, så gäller minst tio kvadratmeter per person på handelsplatser, mässor, museer och konsthallar, sade socialminister Lena Hallengren.

Maxtak på antal deltagare i evenemang

Ett maxtak på 50 personer per lokal införs vid privata sammankomster. Gränsen för arrangemang inomhus, där det inte kräv särskilda smittskyddsåtgärder, sänks också från 100 till 20 deltagare.

För arrangemang inomhus med 20 till 500 deltagare måste all publik vara sittande.

Arrangören kan då välja om man vill använda sig av vaccinationsbevis eller ställa krav på en meters avstånd mellan sällskap. Ett sällskap får max bestå av åtta personer.

Uppmanar befolkningen att vaccinera sig

Budskapet från regeringen var tydligt; man vill att fler ska vaccinera sig.

– Om du inte är vaccinerad, vaccinera dig nu. Omikron sprids snabbare än väntat och vi behöver få ner smittspridningen just nu. I takt med att fler får en tredje dos får också allt fler ett bättre skydd, sade Magdalena Andersson.

Folkhälsomyndihetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell kommenterade också smittläget:

– Ju högre vaccinationstäckning vi har, desto färre åtgärder behövs för att minska smittspridningen. Jag vill därför alla som ännu inte vaccinerat sig gör det, sade hon.

Här är samtliga nya restriktioner och rekommendationer

• Alla bör undvika miljöer med trängsel.

• Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.

• För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.

• Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.

• Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.

• Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.

• Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.

• Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.

• Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

• Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav:

• Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster

• Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik

• Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS