Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Bild: Nils Petter Nilsson
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Bild: Nils Petter Nilsson

Regeringen vill införa vaccinbevis

Regeringen vill införa vaccinbevis, det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens. Beviset ska krävas för att få delta på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som sker inomhus för mer än 100 personer.

Regeringen fick under onsdagen in en så kallad hemställan från Folkhälsomyndigheten om att införa vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på presskonferensen.

– Folkhälsomyndigheten ser ett behov av att vidta ytterligare åtgärder för att förhindra att personer som är ovaccinerade samlas i större grupp. De vill att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer begränsas. Om vaccinationsbevis användas ska begränsningarna inte gälla, sa Lena Hallengren.

Regeringen kommer att gå vidare med förslaget om vaccinationspass i enlighet med Folkhälsomyndighetens begäran. Planen är att de nya reglerna ska börja gälla 1 december.

– Att kunna använda vaccinationsbevis som ett alternativ till nya restriktioner har varit något regeringen har förberett för länge, säger Amanda Lind (MP), Kultur- och demokratiminister.

Bakgrunden till Folkhälsomyndighetens begäran är att man sett att smittspridningen ökat i Europa och bedömningen är att den kan komma att öka även i Sverige.

I praktiken innebär förslaget att Folkhälsomyndigheten inför nya restriktioner, men arrangemang som använder vaccinationsbevis kommer att undantas från restriktionerna.

– Om arrangören använder vaccinationsbevis behöver de inte begränsa sitt evenemang i enlighet med Folkhälsomyndighetens nya restriktioner, säger Amanda Lind.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.