Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johnny Magnussin (M), regionstyrelsens ordförande.
Foto: Catharina Fyrberg Bild: Catharina Fyrberg

Regionen skrotar namnbytet: "Vi har annat att pyssla med"

För två år sedan beslutades att Västra Götalandsregionen skulle byta namn till Region Västra Götaland. Men nu skrotas planerna helt och hållet.

För ett par år sedan beslutade Västra Götalandsregionen att man skulle byta namn till Region Västra Götaland. Beslutet togs i mars 2019 och syftade till att ha samma namnbildning som övriga regioner i Sverige; Region Halland, Region Skåne med flera.

Läs mer: Västra Götalandsregionen byter namn – för tio miljoner

Men nu skrotas planerna helt.

– Vi har annat att pyssla med, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande till Göteborgs-Posten.

Namnbytet skulle kosta tio miljoner kronor då man var tvungen att byta loggan på hemsidor, textilier, produkter och skyltar. Man räknade med att namnbytet skulle ta ungefär fem år och kosta 10 miljoner kronor.

När pandemin dök upp sköts planerna på framtiden. Men nu har regionstyrelsen beslutat att skrota namnbytet helt och hållet.

GP: Vad har fått er att ändra er?

– Vi uppfattade det som att det skulle bli lagstiftning att det skulle heta på ett visst sätt och att det skulle komma att stå på valsedlarna. Sedan har vi noterat att det inte behöver vara så. Vi har ju annat att pyssla med nu så ska vi verkligen göra detta då?, säger Johnny Magnusson.

Regionen kommer dock att arbeta vidare med "varumärkesfrågor på ett annat sätt" än att lägga onödig tid på ett, enligt Magnusson.

Enligt Västra Götalandsregionens presstjänst har förberedelsearbetet för namnbytet under 2020 kostat närmare 168 000 kronor, cirka 60 000 kronor i projektledning och 100 000 i skyltinventering.

”Skyltinventeringen är värdefull oaktat namnbyte eller ej, då vi är en stor fastighetsägare med 100-tals fastigheter och behöver en god överblick”, skriver man i ett mejl till Mölndals-Posten.

Det slutgiltiga beslutet ska senare fattas av regionfullmäktige.

Karina Hansson

[email protected]