Äldre luras att betala eller legitimera sig med bank-id över telefon.
Äldre luras att betala eller legitimera sig med bank-id över telefon. Bild: Arkivbild

Regionen varnar för vaccinbedragare: ”Mörkertalet är stort”

Efter nya rapporter om att äldre blir uppringda och erbjudna vaccin mot betalning eller känsliga uppgifter, varnar nu regionen för fenomenet.
– Om något vill ha betalt eller vill att du ska använda dina personuppgifter, koder, bankdosa eller bank-id så handlar det om bedrägeri, säger säkerhetsexperten Peter Toomar.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen (VGR) har fått in flera rapporter om bedrägeri kopplat till vaccineringen mot covid-19. På regionens nyhetssajt, VGR fokus, varnas nu äldre för bedragarna.

– Vi har en samverkan och dialog med polisen och får information om att det förekommer bedrägeriförsök. Och jag tror att mörkertalet är stort, många anmäler inte, säger Peter Toomar, regionutvecklare på VGnR:s enhet för säkerhet och beredskap, till nyhetssajten.

Bedragarna kan påstå att de ringer från en vårdcentral, fast de egentligen är ute efter pengar eller bankuppgifter.

Det är därför viktigt att veta att vårdcentralerna aldrig ber om bank-id, bankdosa eller legitimationshandlingar över telefon.

ANNONS

– Många vill ha vaccin så fort som möjligt och det är klart att man blir glad om någon ringer. Men om något vill ha betalt eller vill att du ska använda dina personuppgifter, koder, bankdosa eller bank-id så handlar det om bedrägeri, säger Peter Toomar till VGR fokus.

Han tror att mörkertalet är stort och uppmanar alla att ha koll på vad som gäller för vaccinationerna.

– Vi försöker ge alla i samhället relevant information men tyvärr är vissa individer inte uppdaterade om vad som gäller. Men det är viktigt att man har kännedom om vad som gäller när vården ringer upp, om hur en bokning går till och det är viktigt att man pratar med vänner och anhöriga som kanske inte har koll på det, säger Peter Toomar.

Det här gäller för vaccinationerna mot covid-19

Vårdcentralerna ringer just nu upp sina äldre patienter och erbjuder tider för vaccination. Det här kan du tänka på för att undvika bedragare:

Vården kommer aldrig begära pengar för vaccinering mot covid-19.

Vården kommer i samband med vaccinationerna aldrig över telefon be dig använda bank-id, bankdosa eller annan legitimationshandling.

Är du osäker på vem som ringer, lägg på och ring själv till din vårdcentral.

ANNONS