Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Regnoväder drabbar Västsverige

Regn- och åskskurar väntas passera över Västsverige under hela torsdagen. Lokalt kan det bli större regnmängder – och risk för översvämningar finns.

Vid 10-tiden på torsdagen hade inte några regnrelaterade larm kommit till räddningstjänsten från Mölndal. Annat var det i området kring Tjuvkil och Lycke i Kungälvs kommun där sju hus hade drabbats av översvämning i källaren. Även i Brastad i Lysekil översvämmades en källare.

Tony Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Uddevalla, förberedde sig då på mycket jobb under dagen.

– Det kommer nog att bli många sådana, det ska komma mycket regn det här dygnet. Det enda vi kan göra är att pumpa ur litegrann och sedan får man kontakta sitt försäkringsbolag, säger han.

Regnovädret som dragit in över Västsverige har gjort att även räddningstjänsten i Storgöteborg haft mer att göra än vanligt de senaste dagarna. Och torsdagen blir inget undantag, berättar Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Det är mycket ostadigt väder med en hel del regn och åskskurar som passerar över Västsverige. Just nu ligger ett område med mycket åska norr om Göteborg, ut över Tjörn, säger hon.

LÄS MER: Rockström: Det blir värre, men är inte kört

LÄS MER: Regnet kom för sent på vårsådda spannmålet

Risk för översvämningar

Boende i området får räkna med fortsatta regnskurar med en del åska under hela dagen. På vissa håll kan det komma större regnmängder, men mängderna kan skilja sig stort inom bara ett par kilometers avstånd.

Temperaturen sjunker till mellan 15-18 grader under torsdagen, och det väntas bli blåsigt med måttliga till friska vindar och en del hårda vindbyar. I de områden som drabbas av mest regn kan det även finnas risk för översvämningar.

– Det har mycket att göra med var de kraftigaste skurarna hamnar. Om de hamnar över tätbebyggt område med stora asfaltsytor kan inte regnet tränga igenom utan rinner bara ner till olika lågpunkter. Då kan det rinna ner i källare och så, säger Emelie Karlsson.

– Kommer de över skog däremot så får man inte alls samma konsekvenser som om det skulle gå rakt över Göteborg.

Vilka delar av Västsverige som löper störst risk att drabbas är dock svårt att säga. Man får helt enkelt kasta ett öga mot himlen under dagen, och vet man med sig att man bor lågt bör man vidta åtgärder om stora regnmängder drar in.

– Då finns det naturligtvis risk för översvämning i källare. Kanske ska man fundera på om man har värdefulla saker där och flytta dem, säger Emelie Karlsson.

”Gäller att vara uppmärksam”

Det kan också ställa till problem i trafiken om det blir översvämningar.

– Det gäller att vara uppmärksam och inte köra ner i stora vattensamlingar. Man kan följa nederbörden på radarbilder på vår hemsida.

Regnet håller i sig under dagen och natten, men ser ut att kunna lätta upp något under fredagsmorgonen – även om det kan bli en hel del skurar då med.

– Det ser ut att vara fortsatt ostadigt under resten av veckan, men det behöver inte bli så kraftiga regnskurar som nu, säger Emelie Karlsson.

När återvänder solen och värmen?

– Det finns ingenting i prognosen som tyder på en återgång till det varma och soliga vädret som vi hade innan, utan det ostadiga ser ut att dominera under inledningen av augusti i alla fall.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.