Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Rekommendationen: Håll förskolebarn hemma om spädbarn finns i familjen

Förskolebarn borde just nu inte gå till förskolan, om spädbarn finns i hemmet. Det är budskapet från barnsjukvården och smittskyddet i Västra Götaland, som har utfärdat lokala rekommendationer på grund av RS-virusets spridning.

Smittskyddet i Västra Götaland beskriver situationen som ”mycket ansträngd” i hela regionen till följd av RS-virusets spridning. Barnklinikerna är hårt belastade när små barn behöver vård för luftvägsinfektionen, och läget som redan för några veckor sedan beskrevs som svårt att hantera tycks inte ha blivit bättre.

Mot bakgrund av det har lokala rekommendationer utfärdats i Västra Götaland. Beslutet fattades av smittskyddet i slutet av förra veckan, tillsammans med den samlade barnsjukvården och centrala barnhälsovården.

– Vi tycker i det här läget, när det är så pass mycket virus i omlopp, att vi behöver rikta oss till alla familjer med spädbarn som bor i vår region, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Ska undvika folksamlingar

Bland rekommendationerna finns sådana som nämnts av såväl barnläkare som Folkhälsomyndigheten och smittskyddet föregående veckor. Exempelvis att spädbarn ska undvika kontakt med personer som är förkylda, och att man inte ska ta med dem till folksamlingar och trånga utrymmen.

Den skarpaste skillnaden handlar om att förskolebarn inte bör ”gå i förskola i rådande situation” om spädbarn finns i hemmet. Det gäller alltså oavsett om barnen har symptom eller inte.

– De som har spädbarn i hemmet bör försöka hålla andra förskolebarn hemma om de kan. Det är förstås inte alla som kan det, men det är ett råd att tänka på nu när vi har så pass mycket RS-virus i regionen.

I de fall då ett äldre syskon ändå måste gå till förskolan betonar smittskyddet vikten av god handhygien vid kontakt med spädbarnet.

Fakta: Lokala rekommendationer om RS-virus

Följande rekommendationer gäller familjer med spädbarn i Västra Götaland. Detta då spridningen av RS-virus är omfattande i hela regionen, samtidigt som särskilt barn under sex månader riskerar att bli svårt sjuka om de smittas.

  • Familjer med spädbarn under sex månaders ålder uppmanas att undvika kontakt med förkylda personer.
  • Vistelse i trånga utrymmen, till exempel i affärer eller i kollektivtrafiken med mycket folk, bör undvikas.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller handdesinfektionsmedel.
  • Förskolebarn med spädbarn i hemmet bör inte gå i förskola i rådande situation.

Källa: Smittskydd Västra Götaland

Lättade covid-19-rekommendationer

Samtidigt som smittskyddet skärper tonen på grund av den ansträngda RS-virussituationen i hela regionen, genomförs på måndagen restriktionslättnader i samtliga förskolor.

Fram till förra veckan skulle förskolebarn vara hemma i en vecka om de haft kvarvarande symptom på luftvägsinfektion. Från och med den här veckan kan de återvända till förskolan med luftvägssymptom, så länge de varit feberfria i ett dygn och är på bättringsvägen.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar dock att de rekommendationerna inte är eller har varit kopplade till RS-viruset.

– De gamla rekommendationerna byggde egentligen på covidläget, och utifrån covid-19 gör man nu den här ändringen nationellt. Vi har ingen avsikt att inte följa det nationella här, säger han och fortsätter:

– Det som det egentligen handlar om är att förkylda barn inte ska gå till förskolan, utan förkylda barn som är sjuka ska fortfarande vara hemma.

Valde att genomföra lättnader

Under slutet av förra veckan pågick diskussioner i flera kommuner om att inte införa lättnaderna på måndagen, men efter dialog med smittskyddet landade man i att man ska följa de nationella rekommendationerna.

– Det kommer vara väldigt svårt för alla småbarnsföräldrar att konstant vara hemma, så någonstans måste avvägningen göras.

Oklart när RS-virussäsongen är över

Oavsett om ens barn har en förkylning eller är friskt finns dock alltså nu andra rekommendationer för småbarnsfamiljer att tänka på.

Hur länge de nya rekommendationerna kommer att behövas, och hur länge RS-virussäsongen pågår, är dock svårt att veta enligt Thomas Wahlberg.

– Det har kommit väldigt tidigt i år, så det är svårt att säga när kulmen kommer – men just nu är det mycket som cirkulerar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.