Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Restriktionerna lättar – men Lena kan inte ta sig ut

Restriktionerna lättar men Lena Granfeldt känner sig fortfarande begränsad. I sommarvärmen vill hon åka till havet och svalka sig men det är inte alltid helt lätt.
– Jag känner mig frustrerad när jag sitter inne. Under varma sköna dagar vill jag komma ut till olika ställen, berättar hon.

Lena Granfeldt sitter i skuggan utanför gruppboendet. I handen håller hon i en fylld vattenflaska. I luften är det över tjugofem grader och Lena vill åka till Amundön och svalka sig vid havet. Men att ta sig dit blir inte helt enkelt. Sedan flera år tillbaka sitter Lena Granfeldt i rullstol på grund av sin epilepsi och att vara beroende av någon annan för att kunna ta sig någonstans känns extra tufft under varma sommardagar.

Som det ser ut nu behöver hon färdtjänst för att kunna ta sig till havet. En del av Mölndals badplatser upplevs som svåra att bada vid och Lena vill gärna besöka Amundön.

– Jag vill kunna åka ut till Amundön när jag känner för det. Att sitta inne i högsommarvärmen vill jag inte. Jag behöver hjälp med att bli utkörd, berättar hon.

LÄS MER: Träffpunkten igång igen efter långa pausen: ”Känns jättegott”

Fler som vill ta sig ut

Lena Granfeldt har länge längtat efter att få åka iväg på aktiviteter. Men att boka färdtjänst spontant kan innebära en del väntetid då det, på grund av pandemin, bara är en person som får lov att åka i varje fordon. Och det är allt fler som vill kunna ta sig ut och bada när luften är varmare och restriktionerna lättade.

Johan Wahn, affärschef för anropsstyrd trafik på Västtrafik, märker att resandet börjar trappa upp igen. Han berättar att det kan vara många som vill åka mellan 11-14.

– Om man ringer och vill åka direkt kan det hända att man behöver vänta under de här tiderna, berättar Johan Wahn, affärschef för anropsstyrd trafik på Västtrafik.

Han fortsätter:

– Vi har märkt att resorna har ökat nu när fler är vaccinerade. Om vi märker att det behövs fler specialfordon kommer vi agera på det.

LÄS MER: Mölndal behöver fler volontärer - de berättar om sina insatser

”Kämpigt att leva isolerat och få fler begränsningar”

Roger Lindblom är ordförande i föreningen FUB i Mölndal. Föreningen arbetar för att personer med funktionshinder ska kunna leva så goda liv som möjligt. Han är även ordförande för Funktionsrätt Mölndal och tycker att utbudet av tillgängliga badplatser kunde varit bättre.

– Rörelsehindrade får det svårt att bada i Mölndal, många badplatser är inte tillräckligt anpassade.

Roger Lindblom, ordförande i föreningen FUB i Mölndal. Bild: Annica Sterner
Roger Lindblom, ordförande i föreningen FUB i Mölndal. Bild: Annica Sterner

Att många vill åka och bada i sommarvärmen är förståeligt. Under en pandemi som begränsat tillvaron ytterligare är det inte konstigt att vilja hitta på saker igen.

– Jag tror att det har varit kämpigt att leva isolerat och få fler begränsningar. Många har inte haft så mycket att göra och jag tror att det finns ett stort sug att få komma iväg nu.

Han lägger till:

– Alternativen är färre. Men de vill gå på stan och åka och bada precis som alla andra men det blir svårare.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.