Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”När vi nu kommer börja samlas och trängas i högre grad är det av yttersta vikt att vi är vaccinerade så att vi är skyddade mot allvarlig sjukdom och död”, säger Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn efter regeringens besked om lättade restriktioner. Bild: Sanna Tedeborg
”När vi nu kommer börja samlas och trängas i högre grad är det av yttersta vikt att vi är vaccinerade så att vi är skyddade mot allvarlig sjukdom och död”, säger Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn efter regeringens besked om lättade restriktioner. Bild: Sanna Tedeborg

Restriktionerna lyfts – regionen: Vaccinera dig nu

På tisdagseftermiddagen kom det för många efterlängtade beskedet – nästan alla restriktioner försvinner i slutet av september. I Västra Götaland ökar coronafallen och nu uppmanar hälso- och sjukvårdsdirektören fler att vaccinera sig.
– Vaccinera dig nu, säger Jan Kilhamn.

Under tisdagen meddelade regeringen att en rad restriktioner försvinner den 29 september. Det innebär att svenskarna kommer kunna trängas på barer, läktare, dansgolv och i publikhav igen. Även rekommendationen att arbeta hemifrån försvinner.

LÄS MER: Deltagartaket för sammankomster tas bort 29 september

Beskedet fick många att jubla – men en del kritiska röster har också hörts. I Västra Götalandsregionen vårdas just nu fler på sjukhus för covid-19 jämfört med samma period i fjol. Efter regeringens beslut anser regionens hälso- och sjukvårdsdirektör att det är viktigare än någonsin att vaccinera sig.

– Antalet smittade stiger och antalet inlagda på sjukhus och intensivvård är för höga för att vi ska vara nöjda. När vi nu kommer börja samlas och trängas i högre grad är det av yttersta vikt att vi är vaccinerade så att vi är skyddade mot allvarlig sjukdom och död, säger Jan Kilhamn.

Spruträdda medelåldersmän i gruppen av ovaccinerade

Fortfarande är många invånare i Västra Götaland ovaccinerade. Nu är utmaningen att nå ut till de ovaccinerade grupperna, berättar hälso- och sjukvårdsdirektören.

– Bland annat spruträdda medelålders män, säger han.

Regionen arbetar därför aktivt med att rätta missuppfattningar och bemöta konspirationsteorier.

– Vi tror på att göra vaccineringen lättillgänglig. Vi arbetar också med medvetet påverkansarbete. Vi gör det genom att kulturtolkar i kommunerna och samarbete med idrottsföreningar och trossamfund.

”Visst finns en oro inom vården”

Jan Kilhamn vill inte kommentera vad han tycker om regeringens besked.

– Jag recenserar inte statens görenhet, utan vi förhåller oss till dem. Vi fortsätter med vaccinering, testning och smittspårning. Men visst finns det en oro inom vården för hur smittspridningen går.

Är du oroad för utvecklingen av smittspridningen?

– Jag har ingen kristallkula. Pandemin är svårförutsägbar både vad gäller tidsbegrepp och antalet smittade och sjuka. Vi har fortsatt beredskap i sjukvården, men vi kan inte sia om vilken belastning det blir.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.