Foto: Elvira Linderot och arkiv
Foto: Elvira Linderot och arkiv

Riksdagsledamot Aylin Fazelian (S) om Löfvens avgång: ”Lite vemodigt”

Under sitt sommartal på söndagen meddelade statsminister Stefan Löfven att han kommer att avgå som partiledare och statsminister i höst. Riksdagsledamoten och Mölndalsbon Aylin Fazelian (S) var lika förvånad som resten av landet.

ANNONS
|

LÄS MER:Stefan Löfven bekräftar: Avgår som partiledare i höst

Aylin Fazelian och de andra i Socialdemokraternas partistyrelse fick veta att statsministern ska avgå strax innan resten av landet. Fazelian, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgsområdets partidistrikt, säger att det var oväntat även för dem.

– Vi blev alla överraskade. Men samtidigt har jag respekt för hur Stefan resonerar när han väljer att avgå innan kongressen och ett tag innan valet, säger Fazelian.

LÄS MER:Kulturskolan i Mölndal kan bli dyrare – förslag om höjda avgifter

Stefan Löfven har själv sagt att han avgår under hösten för att lämna plats åt någon som kan leda partiet genom hela valrörelsen. Aylin Fazelian säger att det är viktigt vem som blir vald som ny partiledare, men att partiet är mer än vem som leder det.

ANNONS

– Den personen som väljs kommer så klart sätta sin prägel, men samtidigt är socialdemokratin en folkrörelse och summan av alla sina medlemmar. Hur valet går nästa år beror på mycket mer än vem som är partiordförande, sägen hon.

Själv hoppas hon på en kvinnlig ersättare

För Aylin Fazelian själv är det mer än en partiledare som avgår. Hon har jobbat nära med Löfven i flera år.

– Det är lite vemodigt, jag känner ju Stefan som en väldigt trygg ledare och en väldigt god person. En genuin person som ser sin omgivning. Han kommer bli väldigt saknad inom partiet.

LÄS MER:Jessica Wetterling var starstruck under hela första året i riksdagen

Under den kommande tiden kommer det vara gott om diskussioner kring valet av ny partiledare. Aylin Fazelian säger att hon själv inte hunnit tänka så mycket på vad hon själv vill se hos den nya partiledaren.

– Det är fortfarande så nytt för mig att jag inte har tänkt på specifika egenskaper eller så. Jag hoppas på en kvinna, det är ju ingen hemlighet, säger hon.

Tuffa år som partiledare

Stefan Löfvens tid som statsminister har kantats av politiska kriser så som terrorattentatet på Drottninggatan, flyktingkrisen, coronapandemin och misstroendeförklaringen nu under sommaren. Fazelian säger att hon själv känt att Löfven varit en trygg och stabil ledare under den tiden och hon tror att en stor del av befolkningen håller med.

De turbulenta åren gör att Fazelian förstår beslutet att sluta.

– Rent medmänskligt förstår jag helt. Han har varit partiledare i tio år och statsminister i sju, och det har varit tuffa år på många sätt så jag förstår att Stefan vill göra något annat nu, säger Aylin Fazelian.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS