Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland. Bild: Mia Höglund
Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland. Bild: Mia Höglund

Riskgrupper nekas förtur till vaccination i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen flyttar riksgrupper från fas 3 till fas 4 – nu ska endast personer med täta sjukhuskontakter få förtur till covidvaccin. Justeringen i vaccinationsplanen görs för att vårdcentralerna ska slippa lägga så mycket tid på administration.
Men beslutet går stick i stäv med Folkhälsomyndighetens rekommendation kring vem som ska prioriteras, rapporterar Göteborgs-Posten.

I fas 3 i vaccinationsplanen ingår bland annat ”personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19”, så som personer med diabetes, olika kroniska sjukdomar och extrem fetma.

LÄS MER: Smittan ökar – nästan 7 000 fall av covid-19

Västra Götalandsregionen har nu beslutat att flytta vissa grupper i fas 3 till fas 4 där alla ovaccinerade personer ingår.

Administration tog för mycket tid

Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge uppger för GP att vårdcentralerna har tvingats lägga mycket tid på administration, som att ta ut listor över vilka som exempelvis har diabetes eller högt blodtryck i de olika åldersgrupperna.

Men när justeringen av vaccinationsplanen nu görs nekas riskgrupper förtur till vaccin.

LÄS MER: Ingrid och Rolf kan träffas på Sörgården utan visir för ansiktet

– Jag tycker man ska se vårt uppdrag, att vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt för att bromsa smittspridningen, vilket är till fördel för alla. På det här sättet kan vi ge vaccin till fler på kortare tid, än om vi behövt söka fram dessa riskgrupper, säger Kristine Rygge till GP.