Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Sjögren smittades på sitt gruppboende och avled i covid-19 under påskhelgen. Foto: Arkiv/Privat Bild: -
Robert Sjögren smittades på sitt gruppboende och avled i covid-19 under påskhelgen. Foto: Arkiv/Privat Bild: -

Robert dog av covid-19: "Vi trodde att han var skyddad på sitt boende"

Robert Sjögren hade inte varit utanför dörren till sitt gruppboende sedan i januari, men trots det blev han smittad. Under påskhelgen avled Robert i covid-19 och hans anhöriga är kritiska till hur de ansvariga på gruppboendet hanterar coronakrisen och hur Robert kunde smittas i sitt hem.

När 60-åriga Robert Sjögren konstaterades smittad av covid-19 gav läkarna beskedet att han var väldigt svag. Under påskhelgen avled han, efter att ha fått palliativ vård på infektionskliniken på Östra sjukhuset.

Robert hade Downs syndrom och bodde sedan 20 år på ett gruppboende i Mölndal. Hans anhöriga är kritiska till hur de ansvariga på gruppboendet hanterat smittspridningen av corona.

– Robert sitter i rullstol, så det kan inte ha varit han som gått nära någon utan det är någon som har gått nära honom. Han har blivit smittad i sitt hem, säger Jessica Snygg, Roberts systerdotter som också är god man för honom.

Uppgifterna om att Robert smittats kom från en källa på annat håll. Jessica Snygg tycker att det känns fel när någon som inte varit utanför dörren sedan januari, då Robert var på sin pappas begravning, ändå blir smittad.

– Det känns som att något blivit fel i hur de ska arbeta. Vi trodde att Robert var skyddad på sitt gruppboende.

Det var för en vecka sedan som demenssjuke Robert fick hög feber och kördes till sjukhuset av personalen på gruppboendet. Dagen efter konstaterades han smittad.

– Jag frågade chefen på boendet om personalen som jobbar med Robert har satts i karantän nu, men nejdå, de jobbar på som vanligt, säger Jessica Snygg.

– Är det rimligt att de som man vet blivit utsatta för smittan verkligen ska arbeta vidare utan att få testa sig? De kan ju bära på smittan utan symptom och smitta brukarna som oftast tillhör högriskgruppen. De boende är utsatta för att de inte gör några egna val, de är i någon annans händer, säger hon.

Robert Sjögren har trivts på boendet och Jessica Snygg vill betona att personalen på boendet alltid gjort allt i sin makt för att brukarna som bor där ska ha det bra. Nu vill hon uppmärksamma det som hänt med förhoppningen att kommunen kanske tar tag i problemet.

– Alla andra oskyldiga kanske kan klara sig. Kommunen kanske skärper sig om det här kommer fram.

Mölndals-Posten har sökt ansvarig chef på gruppboendet via kommunen, men istället fått prata med den tillförordnade chefen för vård- och omsorgsförvaltningen, Daniel Aronsson. Han säger att han inte kan uttala sig om enskilda fall, men bekräftar att det finns flera fall där patienter och brukare smittats och insjuknat.

För att förhindra att smittan sprids jobbar kommunen med att påminna sina anställda om att tvätta händerna. De har också skickat ut instruktionsfilmer för hur skyddsutrustningen ska användas.

– Det är det som är det absolut viktigaste för att hindra smittan. Hygienrutinerna och att minska de sociala kontakterna. Sedan gör vi åtgärder utöver det allmänna på varje enhet, men det kan jag inte gå in på, säger Daniel Aronsson.

Än så länge har kommunen inte gjort sådana begränsningar att personal som jobbar med sjuka endast jobbar med den personen. Enligt Daniel Aronsson försöker man begränsa personalen så mycket det går för att de inte ska springa mellan avdelningar med sjuka och avdelningar med friska, men det är svårt att få till.

Han säger också att kommunen inte har möjlighet att testa sin egen personal, utan att det är regionen som beslutar om vilka som testas för corona.

– Vi har gjort de åtgärder vi tyckt varit möjliga att göra utifrån den informationen vi haft. Men kunskapsläget förändras hela tiden och vi följer det. Om det kommer nya rekommendationer är vi beredda på att vidta fler åtgärder.

Catrin Hansson

Louise Jungmalm

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.