Roddare fixar ny plattform – vill få fans och idoler att mötas

Elitidrottare inom vissa grenar har svårt att få betalt för det de gör. Samtidigt drömmer många sportintresserade om att få kontakt med sina idoler. Nu är roddare från Mölndals roddklubb på väg att lösa båda problemen, med hjälp av en specialskapad app.

ANNONS

– Atleter inom idrotter som rodd och friidrott har svårt att finansiera sin sport. Samtidigt såg vi att det finns ett glapp mellan atleter och fans. Så vi började tänka på att skapa en plattform där vi bygger broar mellan dem, säger Gustav Arvidsson.

Själv är han roddare med siktet inställt på OS 2024 och tränar just nu på Mölndals roddklubbs banor i Rådasjön. Det var på ett träningsläger i vintras som han och Mölndals-roddarna Julian Abuzeni och Hugo Nerud födde idén: att skapa en digital plattform där idrottare och sportintresserade kan mötas.

– Man får träffa sin största idol på den interaktiva plattformen, säger Gustav Arvidsson.

LÄS MER:Utan frivilligarbete ingen klubb: ”Självklart att hjälpa till”

Chatta med kändis

Appen ska heta AthleteFirst och bygger på att både elitidrottare och fans får sina egna profilsidor. Sedan kan atleterna streama träningar och annat för att dela med sig av vad de gör och kanske få en slant av dem som tittar. De kan också erbjuda exklusiva videochattar, som fans kan boka mot betalning. Gustav Arvidsson berättar att chattarna skulle kunna handla om allt från hur man förbereder sig mentalt inför en tävling till träningstips från en toppatlet.

LÄS MER:Malin Källström lever för svensk rodd

För idrottaren är upplägget tänkt att göra det möjligt att slippa extrajobb som tar fokus från sporten för att kunna försörja sig.

– Vi vet själva hur svårt det kan vara att kombinera träning med att få en stadig inkomst, säger Gustav Arvidsson, och fortsätter.

– Atleten ska kunna vara sin egen entreprenör och bestämma hur mycket tid hon eller han vill lägga ner på plattformen. När det är tuffare träningsperioder går det att vara mindre aktiv och när det är mer ledighet går det att lägga mer tid på det. Vi tror att man kan tjäna en stabil månadsinkomst om man lägger ner en del timmar i veckan på det här.

Inspirera yngre

Förutom att nå fans är den digitala mötesplatsen också tänkt att inspirera idrottare som är mer i början av sin karriär.

– Det ger tillbaka till hela sportcommunityt. Atleten kommunicerar sin kunskap om hur den nått toppen och det främjar nya generationer atleter, säger Gustav Arvidsson.

LÄS MER:Coronapengar ger Mölndal Hockey trygghet

Förverkligandet av plattformen är redan igång. På mindre än ett halvår har trion skapat ett eget företag och hittat sponsring för att anställa programmerare i Florida. Drömmen är att den digitala mötesplatsen ska få fler unga att våga satsa på en framtid inom idrotten.

– Jag kan tänka mig att många unga tänker att de är duktiga på sin idrott men att de inte vågar satsa, säger Gustav Arvidsson och menar att många väljer att ha sporten som hobby för att den är svår att försörja sig på.

– Det vore coolt om vi kunde övertyga fler på att satsa på idrotten för att de ser att det finns en inkomstkälla här som är simpel och snabb.

Siktar på sommar-OS

I början ska plattformen främst fokusera på att erbjuda kontakt med svenska toppidrottare, och roddare från olika länder, eftersom det är där skaparna har sina kontaktnät. På sikt vill de dock också nå idrottare och fans i både Europa och USA.

– Vi tror att plattformen kan slå rätt starkt i USA. Man ser upp till sportidoler på ett lite annat sätt där, säger Gustav Arvidsson.

Tanken är att plattformen ska vara färdig i slutet av sommaren, i anslutning till sommar-OS.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS