Rymdäventyr när dans- och ljusföreställningen Astronaut kom till Hallenskolan: ”Coolt”

Under måndagen stod rymdäventyr på Hallenskolans schema när dans- och ljusföreställningen Astronaut kom till fjärdeklassarna i Kållered.
– Det var coolt, säger Eddie Kintom som såg föreställningen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Belysningen är dämpad i ett av klassrum på Hallenskolan i Kållered. Ett trettiotal elever från årskurs fyra har tagit plats på stolar längs med väggarna. Plötsligt slås dörren upp och in kommer två svartklädda figurer som bär en astronaut. Några viskningar hörs från publiken, men snart blir det knäpptyst. Redan från start verkar dansarna ha fångat fjärdeklassarnas uppmärksamhet.

– Det är jätteroligt att vi kan komma hit. Att möta barnpublik är ju något helt annat än när man har till exempel stora scenföreställningar och barnen ger väldigt ärliga reaktioner, säger Niklas Fahlén, ansvarig för regional försäljning hos Göteborgsoperan.

Nypremiär

Under måndagen fick Hallenskolan alltså besök av Göteborgsoperans danskompani. Detta i samband med att dans- och ljusföreställningen Astronaut hade nypremiär.

– Vi hade premiär för den här föreställningen för ett år sedan. I år var intresset fortfarande stort, så vi har avsatt många spelveckor för den under det här året, säger Niklas Fahlén.

Föreställningen Astronaut

Astronaut är en ljus- och dansföreställning som skapats av Carl Olof Berg, Mariam Wallentin och Maja Gunn.

Samtidigt som föreställningen kan kallas ett rymdäventyr behandlar den teman så som dödlighet och genus.

Dess handling tar avstamp 1960-talets rymdkapprustning, bland annat i hur en grupp kvinnor fick genomgå NASA:s rymdtester. Trots att de presterade bättre än de manliga deltagarna blev de aldrig del i det officiella rymdprogrammet – istället var det männen som fick åka ut i rymden.

Så här skriver Göteborgsoperan om föreställningen på deras hemsida:

”Under säsongen förvandlas klassrum till testlabb som gör kroppen redo för rymdresor och månpromenader”

Källa: Göteborgsoperan

"Coolt”

Från publikens håll verkade flera ha blivit uppslukade av musiken, ljuset, och dansarnas akrobatiska rörelser. Eddie Kintom och Saga Sjöman Netzell från klass 4B var två av dem som såg föreställningen.

– Jag tyckte den var både spännande och rolig. Det var spännande att se hur dansarna kunde göra alla dansrörelser, säger Eddie Kintom och fortsätter:

– Det var coolt – tänk om man själv kunde göra så som de gjorde.

Blev du själv sugen på att dansa när du såg föreställningen?

– Ja, säger Eddie

Saga Sjöman Netzell sammanfattar föreställningen som ”bra, rolig och spännande”. För henne var temat en av höjdpunkterna.

– Det som var bra var att det handlade om mitt favoritintresse – rymden, säger Saga Sjöman Netzell, och fortsätter:

– Hemma tycker jag om att kolla på bilder på rymden, och jag har en rymdmatta.

Nio skolor

Allt som allt är det nio olika skolor i Mölndal som kommer få besök av föreställningen.

– Det här är en del i kulturgarantin, vilket går ut på att alla elever som är fyra år eller äldre ska få kulturupplevelser, berättar Alva Pettersson som är kultursamordnare hos Mölndals stad.

Göteborgsoperans danskompani ser positivt på att komma igen.

– Vi kommer gärna till Mölndal igen, säger Niklas Fahlén.

LÄS MER:Rymdsaga om dödlighet på klassrumsturné

LÄS MER:Joel Jörnell i Lindome drabbades av skolskjutskaoset: ”Ingen bra terminsstart”

LÄS MER:3 000 unga Mölndalsbor bjuds på gratis pizza

ANNONS