Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccinering mot covid-19. Arkivbild. Bild: TTELA, Jonas Myrholm
Vaccinering mot covid-19. Arkivbild. Bild: TTELA, Jonas Myrholm

Så är coronaläget i Mölndal – 37 nya fall

I Mölndal bekräftades 37 nya fall av covid-19 under vecka 41. Det är ett mindre än förra veckan, då det var 38 nya fall.
Under torsdagen stod de också klart att Pfizers vaccin kommer ersätta Modernas.
– Nu kan alla under 30 som väntar på sin andra dos få den, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sett till hela Västra Götalandsregionen registrerades endast 600 nya fall av covid-19 under vecka 40. Vilket är 29 fall färre än veckan dessförinnan.

Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten så kommer smittspridningen troligen fortsätta på en relativt låg nivå och om den ökar skulle det ske med lokala variationer och vara begränsat. Beredskapen att upptäcka nya fall är hög.

– Skulle smittspridningen öka dramatiskt och belastningen på hälso- och sjukvården stiga kraftigt, är vi självklart beredda att vidta åtgärder som att återinföra den nationella rekommendationen om hemarbete och att hålla avstånd, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det finns ju också möjlighet att införa vaccinationsbevis. Men det mest sannolika är att vi får lokala variationer i smittspridningen som kan kräva riktade insatser. Vilka åtgärder som blir aktuella beror på var och i vilken grupp smittspridningen sker.

LÄS MER: Mölndalsborna hade över 100 gram kokain i bilen – åtalas för grovt narkotikabrott

Så många har fått vaccin i Mölndal

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har 79,3 procent av invånarna i Västra Götalandsregionen fått en dos och 73,4 procent blivit fullvaccinerade.

Medan i Mölndal har 81,2 procent fått en vaccindos och 74,4 procent är fullvaccinerade. Siffrorna baseras på de som är 16 år eller äldre.

– De som inte är vaccinerade ska fortsätta följa de rekommendationer som gäller dem och visa hänsyn till personer i riskgrupp, sade Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff.

I början av oktober beslutade Folkhälsomyndigheten att stoppa Modernas vaccin för de som är födda 1991 och senare. Anledningen till vaccinpausen var att det fanns ny data kring vaccinet som tyder på en förhöjd risk för hjärtpåverkan. Tidigare har myndigheten inte tagit ett beslut kring vilket vaccin de som endast har fått en dos av Moderna ska få. Nu är det klart att de ska få Pfizers vaccin Cominarty.

– Nu kan alla under 30 som väntar på sin andra dos få den, säger Andes Tegnell, i ett pressmeddelande.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.