Karolina Silverborn har just gett Inger Levin sin första dos mot covid-19.
Karolina Silverborn har just gett Inger Levin sin första dos mot covid-19. Bild: Elvira Linderot

Så är vaccinläget på din vårdcentral: ”Allt beror på hur många doser vi får”

Försenade leveranser och misstänkta biverkningar har saktat ner vaccinationstakten. Samtidigt gör vårdcentralerna vad de kan för att vaccinera sina äldsta patienter.
– Det kändes bra, säger Inger Levin, 80 år, som fick sin första dos i fredags.

ANNONS
|

På Nötkärnans vårdcentral i Kållered pågår covid-19-vaccinationen av de äldsta invånarna. Efter att ha vaccinerat personer med hemtjänst, och deras närstående, var det dags för personer över 85 år.

– Vi är klara med den åldersgruppen och nu vaccinerar vi i långsam takt nedåt i åldrarna, säger verksamhetschefen Ulla Erixon.

LÄS MER:Försenat vaccin till de äldre: ”Just nu står det ganska still”

Vårdcentralen ringer upp sina listade patienter och erbjuder tid för vaccination. I slutet av förra veckan hade turen kommit till 80-åringarna. En av dem som fick sin spruta var Inger Levin. För henne var det självklart att ta vaccinet

– Ja, jag tycket att det ska man göra. Det är min skyldighet faktiskt, säger hon.

ANNONS

Om några veckor ska hon ta dos två, och nu ser hon fram emot att livet ska bli mer som vanligt igen.

– Jag brukar jobba på second hand-butiken i Lindome, men det har ju inte varit något nu. Så det längtar jag till, att få den sociala biten, säger hon.

Hittills har vårdcentralen i Kållered vaccinerat ungefär 500 personer.

– Vi skulle kunna vaccinera fler, men allt beror på hur mycket vaccin vi får, säger Ulla Erixon.

Karolina Silverborn och Emma Bengtsson, på Nötkärnans vårdcentral i Kållered, ser till att Inger Levin får sitt vaccin.
Karolina Silverborn och Emma Bengtsson, på Nötkärnans vårdcentral i Kållered, ser till att Inger Levin får sitt vaccin. Bild: Elvira Linderot

Fördelar vaccinet

Det är Västra Götalandsregionen som fördelar vaccindoserna mellan vårdcentralerna. De som har flest äldre patienter prioriteras.

På Närhälsan i Lindome är det än så länge runt 300 personer som fått sin första spruta.

– Vi håller på med personer som är 85 till 89 år. Vi ringer, och om de inte svarat på tredje ringningen skickar vi brev, sa verksamhetschefen Inger Albertsson i slutet av förra veckan.

Den här veckan fortsätter de med personer som är 84 år och nedåt, beroende på hur mycket vaccin de får.

De flesta av vårdcentralerna har än så länge fått vaccin från tillverkarna Pfizer eller Moderna. Stoppet av Astra Zenecas vaccin har därför inte påverkat dem så mycket.

– Men om det inte stoppats hade vi säkert fått det till vårdcentralen, och kanske kunnat erbjuda vaccin till fler, säger Inger Albertsson.

Orsakade problem

Astra Zenecas vaccin stoppades i förra veckan efter att det kommit rapporter om misstänkta biverkningar i form av blodproppar och blödningar.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har utrett frågan men konstaterade i torsdags att nyttan med vaccinet överväger riskerna. Myndigheten säger samtidigt att det inte går att utesluta mycket sällsynta men allvarliga biverkningar av vaccinet

Folkhälsomyndigheten kommer att ta ställning till hur vaccinet kan användas i Sverige, och har sagt att det ska komma ett besked den här veckan.

För Distriktsläkarna i Mölndal, som även fått Astra Zenecas vaccin, orsakade stoppet en del problem förra veckan.

– Vi fick pausa den planerade vaccinationen och har fått ringa återbud till ett flertal personer, säger Linn Nordlund, sjuksköterska och biträdande verksamhetschef på vårdcentralen.

Oklar tidsplan

Varken regionen eller vårdcentralerna kan ge någon exakt tidsplan när det gäller covid-19-vaccinationen. Planeringen beror på hur vaccinleveranserna till EU och Sverige ser ut. Informationen till vårdcentralerna kommer, än så länge, en vecka i taget.

– Med tanke på att en plan bygger på i vilken omfattning vi blir tilldelade vaccin och det inte finns någon information om hur mycket eller när vi får vaccin, så kan vi inte ha en tidsplan. Men vi vaccinerar med det vaccinet vi får levererat till oss, säger Linn Nordlund på Distriktsläkarna.

Den som undrar över sin plats i kön kan vara lugn, säger hon. Alla kommer att erbjudas vaccin i sinom tid.

– Så länge det kommer leveranser så här stötvis så får vi göra så att vi ringer runt. Sen tänker vi att man kan komplettera med webbokningar om det blir stabilare leveranser.

Enligt den senaste statistiken, som sträcker sig till och med vecka 10, har 71 procent av alla som är 85 år och äldre i Västra Götaland vaccinerats med en dos – och 29 procent är fullvaccinerade.

Så är läget på din vårdcentral

Så här såg vaccinationsläget ut i slutet av vecka 11. Antalet vaccinerade gäller personer som fått sin första dos. En del av dem har även hunnit få sin andra dos.

Bokningsförfarandet kan komma att ändras, så det är bra att hålla sig uppdaterad via vårdcentralernas hemsidor.

Nötkärnan Kållered Familjeläkare

Antal vaccinerade: Cirka 500 personer.

Vaccinleverantör: Hittills Pfizer.

Vilka vaccineras just nu: Under vecka 11 vaccinerades personer som är 80 år. Denna veckan fortsätter det nedåt i åldersordning. Vårdcentralen ringer upp patienterna och erbjuder tid.

Närhälsan Lindome Vårdcentral

Antal vaccinerade: Cirka 300 personer.

Vaccinleverantör: Hittills Pfizer.

Vilka vaccineras just nu: Under vecka 11 vaccinerades personer mellan 85 och 89 år. Denna veckan fortsätter det med personer som är 84 år och nedåt. Vårdcentralen ringer upp patienterna och erbjuder tid.

Distriktsläkarna Mölndal

Antal vaccinerade: Cirka 200 personer.

Vaccinleverantör: Har fått doser från Moderna, Pfizer och Astra Zeneca.

Vilka vaccineras just nu: Klara med patienterna i fas ett och de över 85 år. Vaccinerar i åldersordning och har kommit ner till en ålder på runt 77 år. Vårdcentralen ringer upp patienterna och erbjuder tid.

Närhälsan Krokslätts vårdcentral

Antal vaccinerade: Ingen uppgift.

Vaccinleverantör: Ingen uppgift.

Vilka vaccineras just nu: Personer som är 80 år eller äldre. Vårdcentralen ringer upp patienterna och erbjuder tid.

Capio Vårdcentral Mölndal

Antal vaccinerade: Drygt 300 personer.

Vaccinleverantör: Hittills Pfizer.

Vilka vaccineras just nu: Har påbörjat fas två och vaccinerar sina patienter i åldersordning, de äldsta först. Vårdcentralen kontaktar patienterna och erbjuder tid.

Läkargruppen Mölndals Bro

Antal vaccinerade: Ingen uppgift.

Vaccinleverantör: Ingen uppgift.

Vilka vaccineras just nu: Har gått in i fas två och kallar de som är 65 år och uppåt, äldst först och sedan neråt i åldrarna. Vårdcentralen kontaktar patienterna och erbjuder tid.

Omtanken Åby

Antal vaccinerade: Ingen uppgift.

Vaccinleverantör: Ingen uppgift.

Vilka vaccineras just nu: Alla över 85 år rings upp för att erbjudas vaccination. Vårdcentralen fortsätter sedan nedåt i åldersordning.

Omtanken Kållered

Antal vaccinerade: Ingen uppgift.

Vaccinleverantör: Ingen uppgift.

Vilka vaccineras just nu: Alla över 85 år rings upp för att erbjudas vaccination. Vårdcentralen fortsätter sedan nedåt i åldersordning.

Omtanken Pedagogen Park

Antal vaccinerade: Ingen uppgift.

Vaccinleverantör: Ingen uppgift.

Vilka vaccineras just nu: Alla över 85 år rings upp för att erbjudas vaccination. Vårdcentralen fortsätter sedan nedåt i åldersordning.

ANNONS