Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är inga större förändringar som väntar kommunens kollektivåkande nästa år. Men några saker kan vara värda att känna till.  Bild: Arkivbild
Det är inga större förändringar som väntar kommunens kollektivåkande nästa år. Men några saker kan vara värda att känna till. Bild: Arkivbild

Så blir förändringarna i Västtrafiks nya trafikplan

Linje 767 försvinner vid nyår, men 766 kommer att stanna på och intill delar av Spårhagavägen. Förutom det väntar bara små förändringar i turtabellerna för Mölndal 2022.

Mölndals-Posten har tidigare i dag berättat att busslinje 767 – den enda buss som trafikerar Spårhagavägen – inte kommer att ersättas sedan kommunen plockar bort den vid årsskiftet. Enligt ny information väntas Västtrafik dock ersätta buss 767 med linje 766 som ska gå mellan Björnarås och Lindome station, med hållplatser på Lindome station, Skånhällaskolan och Västra Fagaredsvägen. Den kommer att gå med en dubbeltur på morgonen och en på eftermiddagen.

LÄS MER: Busslinje 767 försvinner: ”Kan inte legitimera kostnaden”

Boende på vissa adresser kommer också att få tillgång till närtrafik– bussar som går att beställa. Exakt vilka som kan göra detta är inte klart ännu, men det kommer att stå klart innan året är till ända. I korthet kan den använda sig av närtrafik som har mer än en kilometer fågelvägen till en hållplats med färre än tio dubbelturer per vardag.

LÄS MER: Efterlängtade cykelbanan på Spårhagavägen ska bli av

Färre helgvagnar

Förutom detta innehåller nästa års tidtabell bara några mindre justeringar som berör Mölndal. En av dem är att spårvagnslinje två, som rasslar fram mellan Mölndal och Högsbotorp, kommer att gå lite mer sällan under helgernas morgnar och förmiddagar fram till klockan tolv.

För resenärer som tar buss 751, 753 eller 757 kommer det att gå färre turer mellan klockan 12 och 14 på vardagarna. De ska då gå varje halvtimme i stället för varje kvart.

LÄS MER: Skoleleverna får resa gratis i sommar – trots allt

Under sommaren 2022 kommer linje 758 att gå varje kvart på morgonen och eftermiddagen mellan Heden och Mölndals station och varje halvtimme resten av dagen. I riktning mot Marklandsgatan går bussen varje kvart morgon och eftermiddag under totalt tre veckor i början och slutet av sommaren, och varje halvtimme resterande tid.

Använda resurser klokt

Orsaken till alla förändringarna är att relativt få åker med bussarna vid berörda tider.

– Vi måste kunna använda de resurser vi har där de gör mest nytta, säger Anders Kling.

LÄS MER: Nu har vi väntat för länge på nya seniorkort

Han förklarar att det inte går att behålla avgångar med nästan tomma bussar. De elbussar som nyligen införts rymmer dessutom fler passagerare än de gamla bussarna, och Anders Kling ser det som både ekonomiskt och miljömässigt klokt att köra färre turer med fullare bussar än att fortsätta med avgångar där nästan ingen åker med.

– Det är ändå skattepengar det handlar om.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.