Så hanterar Gunnebo slott höga elpriser

Med höga elpriser och ett stort 1700-talsslott kan Gunnebos elräkningar tänkas bli skyhöga i vinter. Men slottet verkar vara det minsta problemet för bolaget – eftersom den anrika byggnaden faktiskt trivs bäst i kyla.

ANNONS

Vi lever i en tid med höga elpriser och vintern ser ut att kunna bli tuff för många. Hur blir det då för kommunala bolaget Gunnebo slott och trädgårdar? Ja, tufft – men inte på grund av slottet. Där hålls nämligen innetemperaturen mellan ynka 10 och 12 grader.

Stefan Günter, Gunnebo slotts slottsarkitekt, sitter på svaren på varför det är så.

– I sådana här byggnader får man inte ha det för varmt, för då krymper materialet, säger han.

Gunnebo slott byggdes i slutet av 1700-talet. Som en övervägande del av äldre svenska byggnader är även denna byggd i trä. Eftersom det är ett kulturminnesmärkt hus har det självklart inte heller isolerats på senare år – för det skulle vara ett brott mot reglerna.

ANNONS

– Slottet är byggt med 15 centimeter timmer och på varje sida ligger en tre centimeter tjock skiva. Vi kan ju inte bygga på eller om slottet, då hamnar man i fängelse, säger Stefan Günter.

Slottet torkade sönder

Slottet måste alltså hållas svalt för att det inte ska krympa och skadas. Dessvärre kan Stefan Günter berätta att det till viss del faktiskt redan är för sent för Gunnebo slott.

– Att ha det för varmt skulle förstöra byggnaden, och det har vi redan gjort. När det var kontor här inne använde man element och hade det 25 grader varmt. Så då torkade ju slottet sönder.

För egentligen handlar det inte om att själva temperaturen ska vara rätt. Det är luftfuktigheten som är det viktiga. I slottet ska det vara max 65 procent luftfuktighet. När värmen i slottet dras igång torkar det ut luften och fuktigheten kan hållas under den magiska gränsen.

Luftfuktigheten och därmed värmen kontrolleras av ett datorsystem som installerades i slottet för drygt tio år sedan.

– Termostaterna talar om för en dator som startar den direktvärmande elen som torkar ut om det är för fuktigt.

Om det skulle vara torr luft ute behövs ingen värme alls i slottet. Det har alltså hänt att temperaturen gått ner till sju grader. Stefan Günter berättar dock att de har en lösning ifall det ska hållas en tillställning i slottet under det kyligare halvåret.

– Om det ska vara en middag i salongen ställer vi in byggfläktar som värmer upp bara för ett tag.

"Pengar vi inte har”

Så för bolaget Gunnebo slott och trädgårdar är slottet nästan det minsta problemet. Med det datorstyrda värmesystemet, tillbakasatta innerglas och vissa moderniseringar som led-lampor går det rätt bra.

– Däremot har vi en ganska stor verksamhet med annat som påverkas jättemycket av de ökande kostnaderna. Till exempel har vi ju ett kök som ska gå varje dag som naturligtvis drar mycket el, säger Anki Sande, vd för bolaget.

Anki Sande ser att det kan finnas fler energisparande investeringar som skulle kunna göras runt Gunnebo slotts verksamhet. Men hon påpekar att det behöver göras i dialog med Mölndals stad som är fastighetsägare. Det skulle kunna vara fler mätare – och att ersätta den uppvärmning som fortfarande sker med direktverkande el med mer energieffektiva lösningar.

– Det är pengar vi inte har just nu men som skulle behövas.

Att vintern kommer bli tuff är därmed ett faktum. Det är dock inget som de anställda på Gunnebo slott är helt ovana med, enligt Anki Sande.

– Vi har alltid tvingats till att få ut det mesta av våra resurser, det har alltid varit så tajt.

LÄS MER:Här inviger Ulla Skoog Gunnebo slotts nya orangeri: ”Jag får rysningar”

LÄS MER:De fixar Gunnebos trädgårdar med lie – jobbar för biologisk mångfald

LÄS MER:Då startar nya busslinjen – ska köra till Gunnebo slott

ANNONS